Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uloženo 35 milijuna kuna

Prva faza sanacije opasnih stijena iznad Omiša privodi se kraju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vade i ministar graditeljstva Predrag Štromar i direktor Fonda zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš u utorak su posjetili Omiš te izvijestili kako se privodi završetku prva faza sanacije stijena iznad tog grada u što je uloženo 35 milijuna kuna, pa je sada smanjena mogućnost obrušavanja i povećana je sigurnost građana.

"Projektom sanacije stijena iznad Omiša štitimo ljude koji su naš najveći kapital i dajemo veću sigurnost za stanovanje u Omišu", izjavio je Štromar novinarima na platou tvrđave Mirabella.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kap u moru potrebnih sanacija Jedinstveno u Europi: Sanacija omiških stijena obavlja se helikopterom Slika nije dostupna Gromade prijete Sanacija omiškog brda počinje na proljeće iduće godine

Istaknuo je kako je sanacija stijenske mase iznimno kompleksan projekt te jedan od rijetkih u svijetu koji se izvodi na način kako se to obavlja u Omišu s obzirom da je "opasnost velika", zbog čega je čestitao svim sudionicima sanacije.

Završetak prve faze sanacije stijena očekuje se u iduća dva mjeseca, a Štromar najavljuje i drugu fazu sanacije nakon što se obave dodatne analize i utvrđivanja eventualno potencijalnih novih opasnosti.

"Država će pomoći i u drugoj fazi, a koliko će to koštati pouzdanije će se znati nakon analize. Uslijedit će natječaji za drugu sanacijsku fazu i stvoriti još veća sigurnost građana u Omišu", poručio je.

Ponoš je rekao kako je Fond u prvu fazu sanacije stijenske mase iznad Omiša investirao oko 35 milijuna kuna. "Vjerujem kako je do sada ovaj projekt sanacije stijena iznad Omiša napravljen optimalno. Apsolutne sigurnosti nema, ali bitno je da je sada sigurnost u Omišu daleko veća nego što je bila prije sanacije", istaknuo je.

Voditelj projekta sanacije potencijalno obrušavajuće stijenske mase Senad Lugić izvijestio je kako prva faza sanacije obuhvaća 25 mikrolokacija na dužini oko 2,5 kilometara stijenskog područja. Naveo je kako je u tijeku završna helikopterska montaža čeličnih protuodronskih barijera visine pet do šest metara, a danas i sutra te će se barijere (brane) postaviti na dužini od oko 250 metara.

Podsjetio je da je u siječnju ove i lipnju prošle godine postavljen dio protuodronskih barijera, a do ovog ljeta te će čelične barijere biti postavljene na svih predviđenih 700 metra dužine iznad Omiša.

I omiški gradonačelnik Ivo Tomasović je sanaciju ocijenio kao jako složen projekt, zbog kojega je dio građana Omiša bio iseljen na 45 dana. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene