Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jadranka Kosor: Dvije godine članstva u EU i nismo baš iskoristili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz drugu godišnjicu ulaska Hrvatske u EU, nezavisna zastupnica Jadranka Kosor podsjetila je u srijedu na vrlo teške pregovore koje je Hrvatska imala, mnoge blokade koje su joj stajale na putu, ali, nasuprot tome i na konsenzus svih političkih opcija i građana, kojega danas nažalost nema.

Zaboravili smo da je ulazak Hrvatske u EU, nakon ulaska u NATO, bio zadnji strateški cilj oko kojeg je postojao konsenzus kojega nažalost više nemamo, rekla je na konferenciji za novinare Jadranka Kosor, koja je kao tadašnja premijerka završila predpristupne pregovore s EU i zatvorila sva pregovaračka poglavlja među kojima je, prisjetila se, najteže bilo poglavlje 23 o pravosuđu.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

Posjetila je i da je Hrvatska imala najteži put ulaska, najviše poglavlja, najteže procedure, koje su zahtijevale otvaranje i zatvaranje poglavlja te mnoge blokade uključivo i slovenske. Slovenija je u jednom trenutku stavila blokade na 14 od ukupno 35 poglavlja, navela je Kosor.

No, sve smo to uspjeli otkloniti i voljela bi da se ponovo podigne razina zajedništva, i da danas kad smo članica budemo uspješniji u povlačenju novca iz europskih fonova, poručila je Kosor.

Koliko je bilo teško, podsjetila je i na činjenicu da smo pregovore završavali u ozračju čekanja presude Haaškog suda hrvatskim generalima, u čijim se optužnicama spominjala i odgovornost hrvatske države.

PROŠLE SU DVIJE GODINE - Je li nam bolje?

Sve smo to uspješno riješili, no, nažalost dvije godine članstva i nismo baš iskoristili, nismo iskoristili potencijale da na jedan uloženi euro povučemo tri iz europskih fondova, a za što smo se trebali pripremiti , naglasila je Kosor.

Podsjetila je da je uoči samog ulaska Hrvatske u EU, koncem lipnja 2012. Hrvatski sabor, mimo dogovorenih europskih standarda, donio Zakon o pravosudnoj suradnji, poznatiji kao "lex Perković" kojeg je nakon toga pod pritiskom EU-a morao povući.

"Čini mi se da smo od ulaska počeli ići unatrag, da se ne poštuju usvojeni europski standardi", rekla je Kosor navodeći kako su stvari lošije i u medijima i u pravosuđu.

Na medije i novinare se vrše pritisci, nezamislivi u vrijeme pristupnih pregovora, a i u pravosuđu se ne poštivaju standardi, rekla je Kosor, ustvrdivši da se primjerice Ustavni sud ponaša kao neka vrsta vrhovnog arbitra, primjerice u odluci o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

Ponovivši da su dvije zadnje godine do ulaska u EU bile izuzetno teške, i da prve dvije članstva nisu polučile zadovoljavajuće rezultate poručila je da se mora poraditi na uspostavljanju konsenzusa, promijeniti mnogo toga kako bi bili učinkovitiji i povukli 11 milijardi kuna koje nam stoje na raspolaganju u EU fondovima. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene