Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava o korupciji

VIDEO: Novi Burićev ispad, HDZ nazvao Hrvatskim društvom zatvorenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zasjedanje Hrvatskog sabora opet je počelo burno. Na dnevnom redu je rasprava o suzbijanju političke korupcije.

Najveću buru je opet izazvao HDSSB-ov zastupnik Dinko Burić. On je replicirao HDZ-ovcu Krunoslavu Markovinoviću koji je rekao da se krivo navodi kako je HDZ jedina percepcija za korupciju u međunarodnim krugovima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže" Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju

'Netočno je ta vaša izjava jer nije o niti jednoj drugoj hrvatskoj stranci pisao Washington Times nego o HDZ-u. Postojala su dva teksta - jedan 2009. da je pokradeno 500 milijuna dolara, a godinu dana kasnije taj je iznos povećan na milijardu dolara', rekao je Burić. Njega je nakon tih riječi potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks upozorio da muje isteklo vrijeme no Burić se nije dao.

Burić se zahvalio na opomeni

'Nije ni za jednu drugu stranku kratica uvedena osim za HDZ. ta kratica je Hrvatsko društvo zatvorenika', rekao je Burić koji u posljednje vrijeme prerasta u najvećeg provokatora u sabornici. Vladimir Šeks je Buriću tijekom govora pokušavao isključiti mikrofon no HDSSV-ovac to nije dozvoljavao držeći prst na prekidaču.

Kasnije je potpredsjednik Sabora Buriću izrekao i opomenu. U daljnjoj prepirci Markovinović-Burić HDSSB-ov zastupnik bio je opet oštar prema HDZ-u. 'Vi ste pokrali 80 milijardi kuna. Vi ste sinonim za korupciju u Hrvatskoj i u široj regiji', rekao je Burić koji se Šeksu nakon izrečene opomene pristojno - zahvalio.

Na samo početku sjednice govorio je Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije izazvao je pažnju javnosti.

'Korupcija je u Hrvatskoj stvaran i ozbiljan problem. Svi se slažemo kako smo učinili nešto po tom pitanju, ali i dalje dosta kasnimo za drugim zemljama. Antikorupcijske mjere se moraju ukorijeniti u sve sfere života. Korupcija nije program neke stranke ili naslov u novinama, to je struktura nekog društva, prepreka pristojnom društvu. Ona raste iz straha, a cvijeta u neznanju. Zato u uspješnoj borbi protiv korupcije prije svega treba ukloniti strah, a to nije samo posao samo USKOK-a već svih sfera društva', rekao je Jovanović.

SDP-ov zastupnik istaknuo je i kako je indikativno da percepcija korupcije stalno raste. 'Istraživanja iz 1995. godine su govorila kako je 15% građana mislilo da su svi službenici korumpirani. Posljednje istraživanje je pokazalo kako je taj broj narastao  na 46%', istaknuo je Jovanović.

Najveća mana trenutnog plana je nedostatak mjera za zaštitu osoba koje ukazuju na korupcijsku pojavu i ponašanje premda je to posebno istaknuto u strategiji.

Pravomoćne presude jedini su lijek za korupciju

'Jednoglasni je zaključak da u ovom trenutku u Hrvatskoj postoji vrlo kvalitetan zakonski i institucioalni okvir kao neophodna preduvjet uspjeha u borbi s korupcijskoj. Ali tek će primjedba tih mjera u praksi i brzo zaključenje slučaja koji su povezani s korupcijom pokazati stvarnu borbu Hrvatske s korupcijom. Posebno se to odnosi na one slučaje koji se vode protiv osoba koji su obavljali visoke funckije u državi bez obzira iz koje stranke dolazili', kaže Jovanović

On je naglasio i kako još uvijek nema dovoljno rezultata u smislu povećanja pravomoćno osuđujućih presuda i oduzimanja korupcijom stečene imovine. 'Pravomoćne presude jedini su lijek za korupciju. Još uvijek nema dovoljno rezultata u smislu povećanja pravomoćno osuđujućih presuda i oduzimanja korupcijom stečene imovine. Kada se to dogodi, onda će se i građani više uključiti u borbu protiv korupcije', zaključio je Jovanović.

>> Bebić Mao Ce Tung, Šeks Shakespeare

>> VIDEO: Šeks poderao uputnicu za psihijatra

>> Oporba napustila sjednicu pri izglasavanju Zakona o sukobu interesa

>> SDP-ovac Jovanović napao HDZ-ovca Mancea

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene