Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće na sjednici

Vlada vjeruje u nagodbu u Agrokoru: "Ovo će biti jedinstven proces restrukturiranja bez troška za porezne obveznike"

Sjednica Vlade, arhiva (Foto: Pixell)
Sjednica Vlade, arhiva (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Sjednica Vlade, arhiva (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
Vlada je razmatrala izvješće o primjeni lex Agrokora do 10. siječnja ove godine te vlada uvjerenje da će proces nagodbe i restrukturiranja biti uspješan bez troška za porezne obveznike.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualnosti, prvo na odluku agenicje Fitch da podigne rejting Hrvatske na BB+.

"Poruka je ohrabrujuća, nadam se da će i druge agencije na isti način valorizirati postignuća Vlade. Želimo vratiti Hrvatsku na razinu investicijskog rejtinga, što bi donijelo niže kamate za građane", istaknuo je Plenković.

Od prošle sjednice Vlade važna je odluka HC-a za izvođača Pelješkog mosta te je Plenković izrazio zadovoljstvo da taj projekt ide dalje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

"Želim pozdraviti i početak izgradnje Pelješkoga mosta. Vidjeli ste, kineska ponuda bila je najbolja i važno je da je rok za završetak radova 36 mjeseci. U tom kontekstu bit će prigode i da hrvatske strateške tvrtke budu prinudni izvođači", rekao je Plenković.

Također, zaželio je rukometašima uspješan nastavak prvenstva.

"Vjerujemo da će se nagodba u Agrokoru postići u zadanim rokovima"

Vlade je usvojila izvješće o primjeni lex Agrokora za razdoblje do 10. siječnja 2018. godine.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić predstavila je izvješće i prisjetila se kakva je bila situacija otprilike prije godinu dana.

"Tada je smanjen rejting sustava Agrokor. Izvješće na neki način odražava i napore Vlade u regulatornom i zakonodavnom smislu koji su pridonijeli održavanju radnih mjesta, turističke sezone i javnih financija u konačnici, što je rezultiralo i rastom kreditnog rejtinga.

U Agrokoru se ostvaruje pozitivna zarada prije oporezivanja i kamata. Postignuto je to zahvaljujući novom financiranju, 150 milijuna eura utrošeno je za isplatu dugova dobavljačima koji su stvoreni prije postavljanja izvanredne uprave. Dobavljači su tijekom samog postupka izvanredne uprave isplaćeni u prosječnom iznosu od 50 posto; mali dobavljači u cijelosti, a srednji i veliki u dobroj mjeri.

Dosadašnji rezultati izvanredne uprave te sposobnost vjerovnika da postignu dogovor o poslovanju temelj su s kojim se ulazi u nagodbu. Izvanredna je uprava prema ovom izvješću predstavila nacrt nagodbe koji se odnosi na cijeli sustav. Vjerujem stoga da će se nagodba u rokovima moći postići. Kada to bude slučaj, ovo će biti jedinstven proces restrukturiranja bez troška za porezne obveznike", zaključila je Dalić. 

Plenković je kazao da je Vlada proteklih deset mjeseci posvetila najveći angažmana da se kriza u Agrokoru ne reflektira na cjelokupnu gospodarsku situaciju.

Za decentralizirane funkcije školstva, zdravstva, socijale i vatrogastva potrebno je 2,3 mlrd kn

Vlada je u donijela uredbu i pripadajuće odluke o pomoći jedinicama područne i lokalne samouprave za decentralizirane funkcije školstva, zdravstva, socijalne skrbi i vatrogastvo u ovoj godini, a ukupni iznos potrebnih sredstava procjenjuje se na 2,3 milijarde kuna, što je 4 posto više nego prošle godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene