Obavijesti Pretražite Navigacija
Aktualna kretanja

Usvojeno izvješće HNB-a za 2018.: Rastu zaposlenosti, plaće, stambeni krediti...

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Savjet Hrvatske narodne banke usvojio je godišnje izvješće HNB-a za 2018. U njemu ističu rast zaposlenosti i plaća te smanjenje nezaposlenosti, te veći broj stambenih kredita.

Savjet HNB-a na sjednici u srijedu razmotrio je aktualna gospodarska i novčana kretanja, usvojio godišnje izvješće o djelovanju središnje banke u 2018. godini te donio još nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

Zaključili su da se gospodarska aktivnost Hrvatske u prva četiri mjeseca ove godine intenzivirala.

Veće plaće, manje nezaposlenih

Nastavljena su i povoljna kretanja na tržištu rada, odnosno rast zaposlenosti i plaća te smanjenje nezaposlenosti.

Blagom usporavanju godišnjeg rasta potrošačkih cijena s 0,9% u ožujku na 0,7% u travnju ponajviše je pridonijelo smanjenje godišnje stope promjene cijena prehrambenih proizvoda te obuće.

Troškovi financiranja uglavnom su nastavili bilježiti povoljna kretanja, čemu pridonosi visoka likvidnost domaćega financijskog tržišta uslijed ekspanzivne monetarne politike HNB-a.

Pročitajte i ovo Unutrašnjost trezora Hrvatske Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) - 5 KAKO SUZBITI KRIVOTVORINE Kamere Dnevnika Nove TV zavirile su u trezor HNB-a: Tajna količina novca i sigurnosne mjere o kojima se ne priča

Pročitajte i ovo HNB izdao novu kovanicu od 25 kuna (Screenshot: YouTube/HNB) 30.000 komada HNB u povodu velike obljetnice izdao novu kovanicu od 25 kuna, pogledajte 3D animaciju

Rast stambenih kredita

Stopa rasta ukupnih plasmana se smanjila na godišnjoj razini zbog usporavanja rasta plasmana nefinancijskim poduzećima. Istovremeno se kreditiranje stanovništva blago ubrzalo zbog snažnijeg rasta stambenih kredita.

Gotovinski podaci Ministarstva financija pokazuju manjak konsolidirane opće države u prva tri mjeseca 2019. godine u iznosu od 3,1 mlrd. kuna, što je otprilike na jednakoj razini kao u istom razdoblju prethodne godine.

Imenovanja u bankama

Usto, Savjet HNB-a suglasio se s odlukama nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija o imenovanjima: u Croatia banci d.d., Zagreb predsjednikom uprave i u sljedećem mandatu bit će Danijel Luković, a član uprave Tadija Vrdoljak, dok će u Istarskoj kreditnoj banci d.d., Umag članica uprave u još jednom mandatu biti Klaudija Paljuh. Isto tako, suglasnost je dana za imenovanje Roberta Bitunjca članom uprave Sberbank d.d., Zagreb, kao i za nov mandat Sonji Skobe kao članici uprave Raiffeisen stambene štedionice d.d., Zagreb.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene