Nova TV zavirila je u mjesto kojim je prošla svaka kuna u Hrvatskoj, trezor Hrvatske narodne banke.

Galerija


Koliko se u njemu nalazi novca, tajna je, kao i stroge sigurnosne mjere o kojima u HNB-u ne smiju ni govoriti.

Vezani članci Opća bolnica Pula Oglasila se bolnica o liječniku koji je krivotvorio nalaze u bolničkom sustavu: ''Svaki korisnik osobno je odgovoran za zaštitu podataka pacijenata'' Novčanice Dobio punomoć od 89-godišnjaka: S računa mu potrošio 760.000 kuna

Hrvatska narodna banka jedno je od najstrože čuvanih mjesta u Hrvatskoj, kroz koje je prošla baš svaka novčanica u zemlji. U njezinu trezoru skriveni su milijuni, a dnevno se iz optjecaja uzme oko 300 tisuća novčanica i stavlja u stroj.

Tihomir Mavriček, direktor Direkcije trezora, objasnio je koja je funkcija tog stroja. "Provjeravamo je li taj novac pohaban i neprikladan za daljnje korištenje te ga automatski uništavamo. Ako je pogodan, može ponovno biti pušten u optjecaj", rekao je Mavriček.

Novac se tiska daleko od Trga burze, u Beču i Münchenu. Stare i neupotrebljive novčanice režu se u najsitnije komade. Koriste se za daljnje postupke prilikom pripreme radova za asfaltiranje cesta, betoniranje i slično.

Prošle godine lažirano je 285 novčanica eura i 236 novčanica kuna. Krivotvoritelji uglavnom koriste kućne pisače i imitiraju vodene žigove.

Najlakše je prepoznati krivotvorinu tako da se novčanicom prijeđe preko bljeskalice od mobitela. Ako je novčanica prava vidi se vodeni žig i lik, na primjer, Stjepana Radića.

Zvonimir Ćorić iz odjela za suzbijanje krivotvorenja otkrio nam je da krivotvoritelji i nisu toliko precizni. "Krivotvoriteljima nije cilj napraviti dobru, savršenu krivotvorinu koju će biti teško prepoznati. Njima je cilj napraviti krivotvorinu koju će plasirati na određeno mjesto, koja će moći ući u optjecaj. Netko će ju prihvatiti kao originalnu novčanicu", kaže Ćorić.

Sezona krivotvorina tek počinje. Da bi se lažnjak ubacio u optjecaj, idealno je upravo ljeto i turistička sezona, kada se najviše novca i okreće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr