Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO SUZBITI KRIVOTVORINE

Kamere Dnevnika Nove TV zavirile su u trezor HNB-a: Tajna količina novca i sigurnosne mjere o kojima se ne priča

Unutrašnjost trezora Hrvatske Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Unutrašnjost trezora Hrvatske Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Unutrašnjost trezora Hrvatske Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Unutrašnjost trezora Hrvatske Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Unutrašnjost trezora Hrvatske Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Unutrašnjost trezora Hrvatske Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Unutrašnjost trezora Hrvatske Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Unutrašnjost trezora Hrvatske Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Unutrašnjost trezora Hrvatske Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Unutrašnjost trezora Hrvatske Narodne banke (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Zvonimir Ćorić s odjela HNB-a za suzbijanje krivotvorenja (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/9 >>
Nova TV zavirila je u mjesto kojim je prošla svaka kuna u Hrvatskoj, trezor Hrvatske narodne banke.

Koliko se u njemu nalazi novca, tajna je, kao i stroge sigurnosne mjere o kojima u HNB-u ne smiju ni govoriti.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Velike cifre Ušli su u Sabor i imaju pravo na milijune eura iz proračuna, pogledajte iznose Minusi i krediti; ilustracija - 5 Rast kredita Sad je pravi trenutak da se riješite minusa na računu, ali i zadužite: Presudno je da jedno imate na umu

Hrvatska narodna banka jedno je od najstrože čuvanih mjesta u Hrvatskoj, kroz koje je prošla baš svaka novčanica u zemlji. U njezinu trezoru skriveni su milijuni, a dnevno se iz optjecaja uzme oko 300 tisuća novčanica i stavlja u stroj.

Tihomir Mavriček, direktor Direkcije trezora, objasnio je koja je funkcija tog stroja. "Provjeravamo je li taj novac pohaban i neprikladan za daljnje korištenje te ga automatski uništavamo. Ako je pogodan, može ponovno biti pušten u optjecaj", rekao je Mavriček.

Novac se tiska daleko od Trga burze, u Beču i Münchenu. Stare i neupotrebljive novčanice režu se u najsitnije komade. Koriste se za daljnje postupke prilikom pripreme radova za asfaltiranje cesta, betoniranje i slično.

Prošle godine lažirano je 285 novčanica eura i 236 novčanica kuna. Krivotvoritelji uglavnom koriste kućne pisače i imitiraju vodene žigove.

Najlakše je prepoznati krivotvorinu tako da se novčanicom prijeđe preko bljeskalice od mobitela. Ako je novčanica prava vidi se vodeni žig i lik, na primjer, Stjepana Radića.

Zvonimir Ćorić iz odjela za suzbijanje krivotvorenja otkrio nam je da krivotvoritelji i nisu toliko precizni. "Krivotvoriteljima nije cilj napraviti dobru, savršenu krivotvorinu koju će biti teško prepoznati. Njima je cilj napraviti krivotvorinu koju će plasirati na određeno mjesto, koja će moći ući u optjecaj. Netko će ju prihvatiti kao originalnu novčanicu", kaže Ćorić.

Sezona krivotvorina tek počinje. Da bi se lažnjak ubacio u optjecaj, idealno je upravo ljeto i turistička sezona, kada se najviše novca i okreće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene