Izviđači u društvu Gordana Jandrokovića donijeli betlehemsko svjetlo mira u katedralu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Izviđači u društvu Gordana Jandrokovića donijeli betlehemsko svjetlo mira u katedralu (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Članovi Saveza izviđača Hrvatske, koji je i ove godine tradicionalno organizirao dolazak betlehemskog svjetla u Hrvatsku, ispred zagrebačke Katedrale uručili su ga predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, a on ga je predao rektoru zagrebačke katedrale mons. Josipu Kuhtiću.


Do katedrale je betlehemsko svjetlo donijela 8-godišnja djevojčica Katja, koja ide u drugi razred osnovne škole i izviđačica je dvije godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Izviđači u zagrebačku katedralu donijeli Betlehemsko svjetlo Slika nije dostupna Milanović: Božićne poruke su ono što nam danas treba u Hrvatskoj

Pokrovitelj je nacionalnog dočeka "betlehemskog svjetla mira" Hrvatski sabor, a izviđači su, krenuvši sa Zrinjevca, pronijeli betlehemsko svjetlo mira do katedrale najužim središtem Zagreba.

Betlehemsko svjetlo mira simbol je Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa, a njegovim rođenjem bio je obećan mir svim ljudima dobre volje. Paljenje i dijeljenje betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadatak svih da šire mir među ljudima.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je kako mu je iznimno zadovoljstvo sudjelovati u ovoj aktivnosti Saveza izviđača Hrvatske.

"Od sredine 80-ih godina krenula je ova inicijativa iz Austrije, a 1992. započela i u Hrvatskoj, Hrvatski sabor tradicionalno je pokrovitelj betlehemskog svjetla mira... To je simbol Božića, vjere, ljubavi, nade, prijateljstva, međusobne povezanosti i solidarnosti i drago mi je da se okupio veliki broj izviđača i građana", rekao je.

Članovi Saveza izviđača Hrvatske već 25. godinu zaredom donose ga u Hrvatsku, a njihov predsjednik Željko Roglić ističe kako je jedan od važnih ideala skautskog pokreta služiti zajednici.

"Hrvatski izviđači dio su jednog velikog skautskog pokreta. U svijetu nas ima 50 milijuna i svi imamo iste ciljeve i ideale, a jedan je svakako služenje zajednici. Betlehemsko svjetlo najljepši je simbolički način da to pokažemo. Svjetlo pale naši prijatelji austrijski izviđači u crkvi Isusova rođenja u Betlehemu te ga donose u Beč, a ostali ga izviđači iz Europe i Amerike prenose u svoje zemlje. Mi danas donosimo svjetlo u našu katedralu, odakle će ga izviđači prenijeti u svoje župne crkve i domove i, nadamo se, obasjati srca u božićne dane", kazao je Roglić.

Nakon unošenja betlehemskog svjetla u zagrebačkoj katedrali održana je misa koji je predvodio rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić. (Hina)