Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simbol Božića

Izviđači donijeli betlehemsko svjetlo u zagrebačku katedralu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Saveza izviđača Hrvatske, koji je i ove godine tradicionalno organizirao dolazak betlehemskog svjetla u Hrvatsku, ispred zagrebačke Katedrale uručili su ga predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, a on ga je predao rektoru zagrebačke katedrale mons. Josipu Kuhtiću.

Do katedrale je betlehemsko svjetlo donijela 8-godišnja djevojčica Katja, koja ide u drugi razred osnovne škole i izviđačica je dvije godine.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Nakon huškanja Plenković odgovorio Domovinskom pokretu: "Priopćenje im je briljantno, a logički slijed im je još briljantniji" Ilustracija Uz smijeh i kekse Božić dočekali u pokvarenom busu, pomoć stigla bez ključne stvari: "Ipak su nam se smilovali..."

Pokrovitelj je nacionalnog dočeka "betlehemskog svjetla mira" Hrvatski sabor, a izviđači su, krenuvši sa Zrinjevca, pronijeli betlehemsko svjetlo mira do katedrale najužim središtem Zagreba.

Betlehemsko svjetlo mira simbol je Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa, a njegovim rođenjem bio je obećan mir svim ljudima dobre volje. Paljenje i dijeljenje betlehemskog svjetla podsjeća da ljudi dobre volje žele jedni drugima mir i dobro te da je zadatak svih da šire mir među ljudima.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je kako mu je iznimno zadovoljstvo sudjelovati u ovoj aktivnosti Saveza izviđača Hrvatske.

"Od sredine 80-ih godina krenula je ova inicijativa iz Austrije, a 1992. započela i u Hrvatskoj, Hrvatski sabor tradicionalno je pokrovitelj betlehemskog svjetla mira... To je simbol Božića, vjere, ljubavi, nade, prijateljstva, međusobne povezanosti i solidarnosti i drago mi je da se okupio veliki broj izviđača i građana", rekao je.

Članovi Saveza izviđača Hrvatske već 25. godinu zaredom donose ga u Hrvatsku, a njihov predsjednik Željko Roglić ističe kako je jedan od važnih ideala skautskog pokreta služiti zajednici.

"Hrvatski izviđači dio su jednog velikog skautskog pokreta. U svijetu nas ima 50 milijuna i svi imamo iste ciljeve i ideale, a jedan je svakako služenje zajednici. Betlehemsko svjetlo najljepši je simbolički način da to pokažemo. Svjetlo pale naši prijatelji austrijski izviđači u crkvi Isusova rođenja u Betlehemu te ga donose u Beč, a ostali ga izviđači iz Europe i Amerike prenose u svoje zemlje. Mi danas donosimo svjetlo u našu katedralu, odakle će ga izviđači prenijeti u svoje župne crkve i domove i, nadamo se, obasjati srca u božićne dane", kazao je Roglić.

Nakon unošenja betlehemskog svjetla u zagrebačkoj katedrali održana je misa koji je predvodio rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene