Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reporteri na terenu

'Nemojte biti šokirani ako vidite zastupnike koji se kunu da su za raspuštanje, a sutra se pridruže HDZ-u'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporteri Dnevnika Nove TV Tatjana Krajač, Mislav Bago i Ivana Brkić Tomljenović iz minute u minutu prate razvoj krize Vlade. U Saboru se danas raspravlja o opozivu premijera Tihomira Oreškovića.

'Nemojte biti šokirani ako vidite zastupnike koji se kunu da su za raspuštanje, a sutra se pridruže HDZ-u', poručio je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago. Burni politički rasplet već je započeo u Saboru, gdje je počela rasprava o opozivu premijera Oreškovića. Naši su reporteri u Saboru, a sve detalje današnjeg dana donosit će vam uživo Mislav Bago, Tatjana Krajač i Ivana Brkić Tomljenović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna negirao sve optužbe POGLEDAJTE OBRAĆANJE PREMIJERA Otkrio je, kako tvrdi, pravi razlog svog rušenja Slika nije dostupna DONESENA ODLUKA OŠTRE RIJEČI U SABORU 'Hrvatsku javnost ste tretirali kao pokusne kuniće'

Premijer Orešković malo prije podne uputio se prema Saboru. 'Čekajte do kraja, sve ćete pratiti, bit ću slobodan poslije pa ćemo razgovarati', rekao je na putu za Sabor.

'Piše se povijest, idemo završiti to što smo počeli', izjavio je premijer upitan kakav je osjećaj da ga opozivaju oni koji su ga doveli na vlast.

'Jutros je premijer došao prije 9 sati u zgradu Vlade. Padne li danas premijer pada i cijela Vlada. Od jutra je pripremao govor u uredu, kako doznajemo od njegovih suradnika brusio ga je jer želi poslati jasnu poruku i odgovoriti na šest optužbi protiv njega. Izlaganje može trajati do 30 minuta, može se javljati više puta kroz cijelu raspravu, ali svakako će vrlo jasno odgovoriti na sve optužbe pogotovo na onu da je pokušao uvoditi kancelarsku diktaturu pomoću represivnog aparata', izvijestila je uoči Oreškovićevog izlaganja Ivana Brkić Tomljenović.

Uz premijera su njegovi suradnici i savjetnici, te ministri Mosta i Božo Petrov. Pokazuju da još ništa nije gotovo. Ministar Dobrović je apelirao na razum u HDZ-u. Za sutra je sazvana sjednica Vlade, ne zna se s kojim dnevnim redom.

Više od 130 zastupnika u Saboru

'U sabornici se trenutno nalazi tek 30-ak zastupnika, no više od 130 ih je već došlo u Sabor. Oni se nalaze po saborskim klubovima, čekaju da završi rasprava i da se krene raspravljati o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću. Svi imaju jasne pozicije, za raspravu se prijavilo 10 klubova zastupnika i četiri pojedinačne rasprave', javio je Mislav Bago iz Sabora.

A gdje će biti ministri tijekom ove točke dnevnog reda? Kako trenutačno stoje omjeri snaga za opoziv i protiv opoziva?

'Omjer snaga je takav da će opoziv proći. Ovo su zadnji sati Tihomira Oreškovića na mjestu premijera. Jedina politička opcija koja će ga podržati je Most. Ministri iz kvote HDZ-a ne planiraju doći u Sabor, kažu na to nema potrebe. Mostovi ministri najavili su da bi mogli biti uz premijera', izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Tatjana Krajač.

A s kojim argumentima će HDZ obrazložiti opoziv Oreškovića, o tome se mnogo govorilo posljednjih dana? Što mu zamjeraju? 'Dio argumenata već su naveli u zahtjevu za opoziv. Najviše mu zamjeranu da nije obavljao posao zbog kojeg su ga doveli', kaže Krajač.

Tihomir Orešković ukoliko mu se izglasa opoziv ne napušta Banske dvore. On ostaje tehnički premijer. Prvi puta vladajuća većina ruši premijera kojeg je postavila.

Pratimo krizu iz minute u minutu

Reporteri Nove TV Tatjana Krajač, Mislav Bago i Ivana Brkić Tomljenović iz minute u minutu prate razvoj krize Vlade.

Podsjetimo, u Saboru se danas odlučuje o opozivu premijera, a politički analitičar Tihomir Cipek za Novu TV rekao je kako je uvjeren da će doći do smjene.

Jučer se premijer Orešković kratko obratio javnosti.

'Pozivam sve sudionike u ovom procesu da pokažu maksimalnu odgovornost i strpljenje. Vjerujem da će članovi Domoljubne koalicije i Mosta prevladati sve tenzije i vjerujem da će Vlada nakon stabilizacije nastaviti provoditi reforme koje smo započeli. Dozvolite mi da danas ne odgovaram na vaša pitanja. Na sva pitanja ću odgovarati sutra u Hrvatskom saboru', poručio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene