SDP je održao izvanrednu konferenciju za novinare na temu 'Zaštita institucija države' u sjedištu stranke u Zagrebu.


Član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin u četvrtak je na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici stranke ustvrdio kako iza prosvjeda branitelja na Markovu trgu stoje predsjednik i glavni tajnik HDZ-a Tomislav Karamarko i Milijan Brkić te čitav HDZ te da je to opetovani napad na institucije države.

Vezani članci Prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu Debakl prosvjeda protiv novih mjera Stožera u Zagrebu, policija legitimirala okupljene Slika nije dostupna 'Prosvjed branitelja najviše je štetio samim braniteljima'

'Ovo je opetovani napad na institucije države i želimo jasno reći da iza toga stoje Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i HDZ. HDZ se opet skriva iza ljudi koji su u ratu izgubili sve, nemaju hrabrosti izići pred građane i reći što žele. Ne razgovaraju o programima, gospodarstvu i budućnosti, nego nas vraćaju u prošlost. U trenutku kad Hrvatska izlazi iz recesije, HDZ pribjegava metodama iz prošlosti, širi podjele i napada hrvatske institucije', ustvrdio je Grbin.

Karamarka je ponovno prozvao kako 'ne dolazi na posao, odbija sudjelovati u dijalogu i izići pred javnost' te kako 'samo želi dijeliti i na ovakav način uništavati sve što se u Hrvatskoj čini i stvara'.

Grbin je naglasio kako svatko ima pravo prosvjedovati na Markovom trgu, te podsjetio kako je otvaranje tog trga za prosvjede bila jedna od prvih odluka vlade Zorana Milanovića.

'Ali, oni koji žele prosvjedovati na Markovu trgu moraju poštivati zakon, što znači da prosvjed moraju prijaviti i da mogu prosvjedovati onako kako je propisano zakonom, od 8 do 22 sata. Mislim da hrvatski branitelji moraju poštivati zakone RH i moraju napustiti mjesto na kojem prosvjeduju, a ako žele prosvjed nastaviti, moraju postupiti kao svi drugi koji iz tjedna u tjedan dolaze na Markov trg i tamo prosvjeduju', poručio je.

'Ako se branitelji ne maknu do 22 sata, bit će uklonjeni' ; Branitelji: 'Ne odlazimo dok nas ne primi premijer!'

Na pitanje što bi policija trebala učiniti ako branitelji na Trgu ostanu i nakon 22 sata, odgovorio je kako je to već pojasnio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

'Ministar je danas vrlo jasno poručio kakav je zakon i na koji način policija mora djelovati. Ja se toplo nadam da će razum prevladati i da će hrvatski branitelji odlučiti poštovati hrvatske zakone, na isti način kako to čine svi drugi prosvjednici koji su u zadnje 2,5 godine bili na Markovu trgu', kazao je Grbin.

Dodao je kako vjeruje da 'nasilja i prolijevanja krvi neće biti'. 'Ali vrlo je jasno, ako na žalost do toga dođe, pitanje je tko će biti odgovoran, je li za to odgovoran onaj tko poštuje hrvatske zakone i tko ih provodi ili onaj tko ih svjesno krši i cijeli dan najavljuje da će ih kršiti', kazao je Grbin te poručio kako policija mora poštovati i provoditi zakone.

Kad je riječ o šatoru pred Ministarstvom branitelja, Grbin kaže kako postoje i nelegalni prosvjedi koji ne ometaju život građana ni promet i imaju se pravo održavati. 'Što se šatora tiče, tu je ministar objasnio kakav je zakon. Znamo koliko je prosvjeda u RH zabranjeno i koji su to bili prosvjedi. Svi ostali prosvjedi koji su nelegalni, a ne ometaju normalan život i promet imaju se pravo održavati', zaključio je. (D.Š./I.F./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook