Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo primilo predmet

Izručenje Sanadera još uvijek tajna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ministarstvo pravosuđa danas je prijepodne zaprimilo predmet dr. Sanader, koji mu je uputio sud u Salzburgu', potvrdila je glasnogovornica austrijskog Ministarstva pravosuđa Dagmar Albegger.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera za aferom Osumnjičen za 8 kaznenih djela: Bivši premijer negira sve optužbe Slika nije dostupna Vlak na trenutak omeo Sanaderov dolazak u pritvor Pogledajte kako su Sanadera dopremili u Remetinec!

Rekla je da Ministarstvo, unatoč tome što je Ivo Sanader i osobno potvrdio sutkinji u Salzburgu da se slaže s pojednostavljenim postupkom izručenja treba nekoliko dana da provjeri je li Sud u Salzburgu bivšem hrvatskom premijeru skrenuo pozornost na mogućnosti pravne zaštite koje mu stoje na raspolaganju te da ustanovi li su se stekli uvjeti da bude isporučen Hrvatskoj.

'Ukoliko su pretpostavke za izručenje ispunjene, Ministarstvo izdaje rješenje da su se stekli uvjeti da dr. Sanader bude isporučen i nalaže Zemaljskom sudu u Salzburgu da tu odluku provede“, istaknula je Albegger za Večernji list. Na upit imaju li  Sanader i njegovi odvjetnici pravo uložiti žalbu na tu odluku, Albegger je odgovorila da nemaju jer se je bivši hrvatski premijer složio s pojednostavljenim postupkom izručenja te tu suglasnost više ne može mijenjati niti povući.

Prema informacijama iz austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova, Sanader će ostati u ekstradicijskom pritvoru salzburškog Suda sve dok se ne obave i posljednje pripreme za njegovo izručenje Hrvatskoj. Međutim vrijeme i datum Sanaderovog izručenja neće biti objavljeno u javnosti zbog sigurnosnih razloga.

'Tehničku pripremu i organizaciju izručenja koordiniramo s Zemaljskim sudom u Salzburgu i hrvatskim vlastima kako bi se se pojasnilo pitanje, kada i gdje treba doći do izručenja', rekao nam je glasnogovornik austrijskog MUP-a Rudolf Gollia. Zemaljski sud u Salzburgu je 9. svibnja donio odluku o izručenju Ive Sanadera Hrvatskoj. Na tu odluku bivši hrvatski premijer prvotno je uložio žalbu Višem Zemaljskom sudu u Linzu, a potom je povukao, suglasivši se istovremeno s pojednostavljenim postupkom izručenja. Time je odluka salzburškog suda postala pravomoćna.

Sanader, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru Zemaljskog suda u Salzburgu od 10. prosinca prošle godine, pristankom na pojednostavljeno izručenje izgubio je određenu pravnu zaštitu. To znači da u Hrvatskoj može biti podvrgnut kaznenom progonu i zbog djela koja nisu navedena u postupku izručenja. Na to mu je skrenula pozornost i sutkinja Zemaljskog suda u Salzburgu. (VLM Agencija)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene