Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izručenje i zdravstveni problemi

Sanaderovo zdravlje u fokusu javnosti

Nakon sedam mjeseci boravka u zatvoru u Salzburgu, Austrija je bivšeg premijera Ivu Sanadera, Hrvatskoj izručila 18. srpnja 2011. godine. Još je u Austriji, u zatvorskoj teretani istegnuo ligamente lijeve noge, a stanje se u Hrvatskoj samo pogoršavalo.

Iako se na početku protivio izručenju, tvrdeći da u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje, Sanader je promijenio stajalište i složio se s pojednostavljenim postupkom izručenja. Pod strogim mjerama sigurnosti 18. srpnja u 18 sati napustio je austrijski pritvor u Salzburgu i cestovnim je putem krenuo prema Hrvatskoj. Dobro praćena kolona ušla je u Sloveniju i oko 20 sati prošla kroz tunel Karavanke. Hrvatska policija preuzela je bivšeg premijera oko 21:35 sati na graničnom prijelazu Bregana. Ondje je primopredaja bivšeg premijera trajala nekoliko minuta, a zatim su dvije kolone sigurnosnih automobila krenule prema zatvoru - jedna prava i jedna lažna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Fimi media Danas u sudnici: Sanadera čuvaju četiri pravosudna policajca Slika nije dostupna Što je s tijekom novca? Komentar Ivane Petrović: Minusi Turudićeva obrazloženja

Upravo je ta lažna kolona prošla pokraj novinarskih ekipa, a takve se kolone i inače koriste u ovakvim slučajevima iz sigurnosnih razloga. Prava kolona u kojoj je bio bivši premijer prošla je kroz teretni terminal i nastavila prema Remetincu. Iako je možda neobično zvučao taj način je bio logičan iz sigurnosnih razloga zbog većih mogućnosti promjene rute. Osim sigurnosnih razloga promjena rute je prikladna i zbog velike pozornosti medija, a uz sve to, ta metoda nosi manje troškova.

>> Pogledajte kako su Sanadera dopremili u Remetinec!

MUP je izvijestio kako tijekom izručenja nisu zabilježeni nikakvi sigurnosni problemi te da je izručenje provedeno u suradnji s policijama Republike Austrije i Republike Slovenije. Oko 22 sata Sanader je doveden pred zatvor u Remetincu, a njegov dolazak na nekoliko trenutaka je odgodio vlak. Rampa se, naime, spustila upravo kada je sigurnosna kolona trebala prijeći prugu. Noć je proveo na ženskom odjelu zatvora u Remetincu, na drugom katu središnjeg dijela zgrade.

Sanadera je dan nakon izručenja u remetinečkom zatvoru posjetio liječnik i utvrdio da mu je lijeva noga, na kojoj je u austrijskom zatvoru istegnuo ligamente, u lošem stanju te da je čudne boje. Odvjetnici su strahovali da se radi o sepsi te su prva ispitivanja, umjesto u prostorijama USKOK-a, provedena u Remetincu. 'Razlog ispitivanja u Remetincu je njegovo loše zdravstveno stanje s njegovom nogom. Javili su nam se neki specijalisti koji upozoravaju da bi to moglo imati puno ozbiljnije razmjere. Ovo predugo traje da nema poboljšanja i postoji opasnost od sepse', izjavio je tada Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović.

>> Obrana: Sanadera muči samo bolesna noga

Zbog noge je nekoliko puta bio na pregledu u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj. Hodao je uz pomoć štaka, a na ozlijeđenoj nozi koja mu je zamotana neko je vrijeme imao i improviziranu udlagu. 'Prebacuje nam se da spinamo i radimo predstave, moram reći kako od Ive Sanadera ne radimo žrtvu. Čovjeka već dva mjeseca boli noga', rekao je jednom prilikom Prodanović. Bivšeg premijera Ivu Sanadera liječnici su zbog lošeg stanja s nogom posjećivali i u pritvoru. Zdravstveno stanje nije bilo dobro - sniman je magnetskom rezonancom, tajno je prebačen u bolnicu Rebro na preglede, naglo je gubio kilograme, a usluge liječenja zatražio je i u jednoj privatnoj klinici.

'Izgubio je najviše 10 kilograma'

'Naš branjenik već dulje vrijeme ima problem s nogom, zbog čega je obavio neke pretrage, a neke još treba obaviti, no ni na kakve druge zdravstvene teškoće se ne žali', kazao je jedan od njegovih tadašnjih branitelja Goran Suić te odbacio nagađanja medija da je Sanader u nešto više od mjesec dana smršavio 20 kilograma. 'Neistina je da je smršavio 'strašno' i do neprepoznatljivosti. Izgubio je najviše deset kilograma', kazao je Suić.

Uskoro je bivši premijer izgubio komfor jednokrevetne ćelije i dobio je cimera. Kada je u devet četvornih metara ćelije stigao još 'jedan krevet', Sanader s tim nije bio zadovoljan. No, kako je imao zdravstvene probleme, uprava zatvora ipak mu je odobrila preseljenje u bolje opremljenu ćeliju, u ženskom odjelu. Ženski dio zatvora nije ništa luksuzniji niti komforniji, nego je zbog sanitarija tada bio puno pogodniji za bivšeg premijera. Naime, u muškim ćelijama zatvorenicima je na raspolaganju zahod čučavac, dok su u ženskim ćelijama normalne zahodske školjke.

>> Sanader premješten na ženski odjel zatvora zbog poteškoća s WC-om

Na Županijskom sudu u Zagrebu, 30. rujna Sanader se pojavio sa štakama, no njegovi odvjetnici tvrdili su kako mu je noga bolje i da redovito odlazi na fizikalnu terapiju te da je još na antibioticima. Ipak su dodali da zbog boli u nozi i dalje ne može hodati bez štaka. 28. listopada bivši se premijer pojavio na prvom sudskom ročištu, koje je ekspresno i završilo. Predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić, nakon iskaza sudskog medicinskog vještaka, zaključio je kako Sanader nije sposoban za suđenje te je ono odgođeno za idući tjedan.

Sudski vještak je zaključio kako je pacijent nakon pregleda i bez dodatnih komplikacija raspravno sposoban već kroz tjedan dana. Zdravstveno stanje Sanaderu se nakon toga poboljšalo, povratio je i kilograme, a posljednji je put u sudnici sa štakom snimljen 13. siječnja ove godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene