Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prodaja aviona F-16

Izraelsko izaslanstvo dolazi u Zagreb: Plenković tvrdi da za proračun neće biti štete, a oporba poziva na odgovornost

Borbeni avioni F-16 (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Borbeni avioni F-16 (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Borbeni avioni F-16 (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Borbeni avioni F-16 (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Borbeni avioni F-16 (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Borbeni avioni F-16 (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Premijer Andrej Plenković potvrdio je novinarima da će ovog tjedna, zbog posla s prodajom aviona Hrvatskoj, u Zagreb doći izraelsko izaslanstvo. Portal Ynet, internetsko izdanje lista Yediotha Ahrontha, navodi da će generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam u srijedu doputovati u Hrvatsku i njezine vlasti obavijestiti da od prodaje aviona nema ništa.

Izraelu su ostala još četiri dana da Hrvatskoj odgovori može li prodati ponuđene američke avione. Odgovor će dati osobno, s obzirom na to da izraelsko izaslanstvo ovog tjedna dolazi u Zagreb.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković iz minute u minutu Zastupnici manjina odlučili kome će dati podršku, što će na ovo reći Penava i Grbin? Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit"

"Očekujemo dodatno očitovanje od izraelske strane. Prema navodima MORH-a, predstavnici izraelskog ministarstva obrane boravit će idući tjedan u Zagrebu", rekao je premijer Plenković.

U subotu je istekao rok do kojeg su Izraelci trebali odgovoriti SAD-u hoće li poštovati njihove zahtjeve za uklanjanje dodatne opreme. Ured za informiranje izraelske vlade na upit je odgovorio da "ne komentira tu vrstu pitanja".

Oporba proziva i traži odgovornost

Hrvatska Vlada ne pristaje na kupnju zrakoplova bez ugovorene opreme.

"Međutim, za državni proračun nema štete jer ugovor nije potpisan. Vlada je donijela odluku isključivo o odabiru. Kao što ju je donijela, tako ju može i poništiti", rekao je Plenković.

Oproba zbog potencijalnog propalog posla poziva na odgovornost.

"Očekujem da se u Vladi dogovore tko je odgovoran. Nije bitno je li to Plenković ili ministar obrane Krstičević. Netko za ovu blamažu i sramotu za Hrvatsku mora preuzeti odgovornost", rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

"Očito su nas Amerikanci ovaj put spasili jedne višemiljunske afere u nizu HDZ-a", rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

U Zagreb se dolazi ispričati direktor izraelskog ministarstva 

Portal Ynet, internetsko izdanje lista Yediotha Ahrontha, navodi da će generalni direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam u srijedu doputovati u Hrvatsku i njezine vlasti obavijestiti da od prodaje aviona nema ništa.

Adam se pritom kani ispričati hrvatskim vlastima zbog toga što Izrael nije u mogućnosti realizirati dogovor.

Izrael i Hrvatska sklopile su kupoprodajni ugovor vrijedan 500 milijuna dolara za 12 zrakoplova F-16 Barak, odnosno modificirane izraelske verzije izvorno američkih zrakoplova.

Američka strana, međutim, pristaje na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštovati ugovor onako kako je potpisan. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene