Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon posljednjeg vandalizma

Izraelski veleposlanik o ustaškom pozdravu: "Vrijeme je da se potpuno zabrani svaka upotreba 'Za dom spremni'"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor ocijenio je u ponedjeljak da je vrijeme da se u Hrvatskoj pokrene potpuna zabrana ustaškog pozdrava "Za dom spremni", reagirajući na skrnavljenje spomenika žrtvama holokausta u Varaždinu na kojem je nacrtan kukasti križ i ustaški znak.

"Siguran sam da će nadležne institucije u Hrvatskoj i dalje činiti sve da se počinitelji što prije identificiraju i izvedu pred lice pravde. Ovo je prikladno vrijeme da se pokrene i potpuna zabrana svake upotrebe notornog pozdrava 'Za dom spremni'", stoji u priopćenju izraelskog veleposlanstva koje potpisuje veleposlanik Mor.

Mor navodi da je bio "tužan i duboko šokiran lošim vijestima" koje su stigle iz grada Varaždina o vandalizmu na novopodignutom spomeniku izgrađenom u sjećanje na žrtve holokausta, smještenom nasuprot varaždinske sinagoge. Spomenik je izgrađen od cigli iz ustaškog logora smrti Jasenovca.

"Mislio sam da će novi pozitivni duh pomirenja koji danas vlada u Hrvatskoj, a koji se mora pohvaliti, zaustaviti one krajnje elemente u društvu koji i dalje negiraju holokaust, relativiziraju strahote ustaškog režima nad Židovima i Srbima, Romima i antifašistima koji su se dogodili u zloglasnom logoru Jasenovcu", rekao je veleposlanik.

Istaknuo je da ovaj vandalski čin jasno pokazuje da u Hrvatskoj još uvijek ima ljudi koji nisu naučili nikakvu pouku iz povijesti i iz najveće tragedije u čovječanstvu koju su nacisti i njihovi suradnici u Europi, a i u Hrvatskoj, nanijeli židovskom narodu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samo pozitiva Iskoristili vandalizam u plemenite svrhe, nadaju se da će popraviti dan slučajnim prolaznicima

Pročitajte i ovo Spaljen kontejner u Splitu - 2 Zapaljen čitav niz kontejnera Vikend vandalizma u Splitu: "Sve koje uhvate treba u zatvor. Vi, ja i svi ostali plaćamo, onda dođe banda i oni zapale"

Policija ne zna kad je nepoznati vandal, ili više njih, oskvrnuo spomenik. Navodi se samo da je to bilo između 20. i 22. studenoga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene