Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski je sabor danas donio izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe koji donosi neke novosti u načinu i rokovima prikupljanja donacija te limitima potrošnje.


Kada na izbore u koaliciji izađe više stranaka, donacije za financiranje troškova izborne kampanje uplaćivat će na jedan, poseban račun, a neće svaka stranka trebati otvarati svoj račun, odlučio je danas Hrvatski sabor, prihvativši Vladin amandman na izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

Vezani članci Zdravko Marić Marić otkrio koliko nas je dosad koštao COVID, odgovorio i na pitanje o povećanju plaća: ''Stvarno je da stvarnije ne može biti'' Hrvatski sabor Nakon lokalnih izbora slijede promjene i u - Saboru: Doznajte tko bi mogao ući u sabornicu i tko će iz nje otići

Spomenute zakonske izmjene Sabor je donio većinom glasova, a njima su sve političke stranke koje sudjeluju na izborima obvezane za svaku izbornu jedinicu otvoriti poseban račun za financiranje kampanje.

No, po prihvaćenom Vladinom amandmanu, kada dvije ili više stranaka predlože zajedničku, koalicijsku listu, donacije za financiranje troškova izborne promidžbe za kandidate koje stranke predlažu na parlamentarnim, lokalnim ili izborima za Europski parlament uplaćivat će se na poseban račun koji je za financiranje kampanje dužna otvoriti jedna od stranaka koalicije.

>> Puno upitnika oko financiranja izbora: Skupio 8,6 milijuna, a potrošio 15. Otkud mu ostatak?

Donacije za financiranje troškova kampanje nezavisnih lista, odnosno grupe birača i kandidata, uplaćivat će se na poseban račun nositelja nezavisne liste, odnosno grupe birača.

Poseban račun bit će dužni otvoriti i kandidati za predsjednika RH, neovisno o tome jesu li predloženi od stranaka ili birača, zatim nositelji lista grupe birača na izborima za Europski parlament, kandidati za načelnike, gradonačelnike ili župane, nositelji nezavisnih lista na parlamentarnim i manjinskim izborima te nositelji lista grupe birača na lokalnim izborima.

Svi navedeni će poseban račun za financiranje izborne promidžbe biti dužni otvoriti najkasnije s danom podnošenja kandidature, a najranije godinu dana prije roka predviđenog za održavanje izbora, računajući kao rok datum na koji su izbori bili održani u tekućem mandatu, osim ako zakonom nije točno propisan dan održavanja izbora.

U slučaju nepodnošenja, nepravodobnosti ili nepravovaljanosti kandidature ili pak odustanka od kandidature, osobe koje su otvorile poseban račun dužne su neutrošene donacije, koje su uplaćene na poseban račun, vratiti uplatiocima, razmjerno doniranom iznosu.

Banke kod kojih je otvoren poseban račun za financiranje izborne promidžbe dužne su bez odgode o otvaranju takvog računa izvijestiti Državno izborno povjerenstvo i na njegov mu zahtjev dostaviti sve tražene podatke o transakcijama na tom računu.

Zakonskim izmjenama skraćuju se rokovi za prikupljanje donacija za izborne kampanje - donacije su se do sada mogle prikupljati do 30 dana nakon završetka kampanje, a sada bi se mogle prikupljati samo do izbora. Donacije koje im prispiju nakon izbora kandidati će morati vratiti donatorima, a ako povrat nije moguć ili se radi o donaciji iz nedopuštenog izvora, uplatiti u državni proračun.

Predviđeni su i viši limiti za troškove kampanje za lokalne izbore pa će kandidati za gradonačelnika Zagreba, umjesto 500 tisuća, za kampanju moći potrošiti milijun kuna, dok će kandidati na izborima za župana i gradonačelnika velikog grada moći potrošiti 600 tisuća kuna.

Određeno je i da kandidati koji ulaze u drugi izborni krug mogu potrošiti najviše 20 posto iznad tih limita. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook