Na Županijskom sudu u Zagrebu odlučeno je da Ivo Sanader u pritvoru ostaje još dva mjeseca!


Bivši premijer Ivo Sanader je danas na sudu ponudio jamčevinu od 12,4 milijuna kuna što je sud odbio! To je najveća jamčevina ikad ponuđena u Hrvatskoj. Da prikupi jamčevinu, Sanaderu su pomogli Luka Bebić, Jerko Rošin, Mario Zubović i njegova supruga Mirjana Sanader tako što su založili imovinu. Sud je odlučio da Sanader u pritvoru ostaje još dva mjeseca.

Vezani članci Milan Bandić na sudu - 1 Bandić i Pripuz pobjegli od novinara na sporedni izlaz suda, dosad su to mogli samo ovi ljudi Jadranka Kosor (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL) - 1 Kosor na suđenju Sanaderu: Mesić me tražio da skinem oznaku tajnosti s dokumentacije za izmjenu dioničarskog ugovora"

Odvjetnik Čedomir Prodanović je rekao da nije bilo teško prikupiti jamčevinu. Luka Bebić je založio ugled i nije sumnjao da bi Sanader pobjegao. Rekao nam je da nije založio imovinu, ali da je bio spreman prikupiti jamčevinu.

Prodanović tvrdi da Sanader nije bježao nego se vraćao u Hrvatsku, te kaže da su s time bili upoznati glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i zamjenik ravnatelja policije, što su im prenijeli Rošin i Zubović.

Sudac Krešimir Devčić kaže da su jamčevinu odbili jer se protiv njega vodi još nekoliko postupaka za kaznena djela teška oko 100 milijuna kuna, a uz to se radi o jednom od najviših dužnosnika koji ima brojne kontakte tu i u inozemstvu.

Sanadera su nešto prije 10:30 sati doveli u kombiju pravosudne policije na stražnji ulaz Županijskog suda u Petrinjskoj, ali iz drugog smjera nego je to inače bio slučaj. Iz Amruševe ulice su došli na stražnji ulaz  smjerom koji je zabranjen.

No, bez obzira na današnju odluku, suđenje Sanaderu za slučaj Hypo počet će 28. listopada, kao što je Dnevnik Nove TV prvi izvijestio.

Podsjetimo, optužnica tereti Sanadera da je 1995. godine, kao zamjenik šefa diplomacije, uzeo više od 3,5 milijuna kuna provizije od kredita kojim je država opremala zgrade veleposlanstva. Banci je, prema optužnici, u zamjenu za novac omogućen ulazak na hrvatsko tržište.