Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ukidanja porezne olakšice za djecu neće biti'

Marić: Stvorit ćemo stimulativan i atraktivan porezni sustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić dao je izjavu za medije o švicarskom franku i poreznoj reformi.

Tehnički ministar financija Zdravko Marić održao je konferenciju za medije kako bi javno odgovorio na spekulacije o poreznim reformama, odnosno, kako je kazao, pogrešne interpretacije po pitanju porezne reforme.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROMJENE U VLADI Primorac se cijepio preko reda, baš kao i njegova supruga: Mladi i ambiciozni pod Plenkovićevim skutima Zdravko Marić KRAJ ERE JEFTINOG NOVCA Prijeti li nova recesija? Marić objasnio hoće li rasti kamatne stope

'Još na početku mandata ideja je bila da se napravi sleobuhvatna analiza cjelokupnog poreznog sustava, u kojoj su sudjelovali renomirani hrvatski eksperti. Ta analiza je trebala polučiti određene smjernice i sugestije kako dalje treba porezna reforma ići. Pad Vlade dijelomično je učinio svoje, te su neki koraci odođeni, no napominjem da sav taj rad neće ostati mrtvo slovo na papiru već će zaživjeti uz praksi', kazao je Marić.

Kazao je kako je cilj porezne reforme stvoriti porezni sustav koji će biti stimulativan i atraktivan za sve one koji se odluče ulagati u Hrvatsku.

'Provedena analiza je utvrdila čitav niz olakšica, umanjena i sličnih stvari koje u poreznom sustavu stvaraju veliki element složenosti Porezna olakšica ili uvećanja osobnog odbitka nikada nije dolazila u pitanje da bi se u tom području išta umanjivalo ili slično', kazao je.

Kazao je kako posljednjih nekoliko dana dobiva upute roditeja o promjenama na području olakšica za djecu te poručio da takvih promjena sasvim sigurno neće biti.

'Kao što ste mogli čuti u izbornom programu HDZ-a, ideja je da se ide s poreznim rasterećenjem. HDZ kao pobjednik izbora pokrenuo je proces formiranja nove vlade. Svi imamo vjeru i nadu da će se taj proces odviti u kratkom i razumnom roku', kazao je Marić.

'Konverzija i Zakon o konverziji je provedena i konzumirana. Velik broj dužnika iskoristilo je to pravo. Što se tiče njih, tu je to završilo. Mi se sa bavimo posljedicama tog zakona koji mogu imati pravni epilog', poručio je Marić govoreći o švicarskom franku i najavi Europske komisije o mogućem pokretanju tužbe.

'Ono što je stiglo u Ministarstvo vanjskih poslova je poziv institucijama Republike Hrvatske da s koordiniranim akcijama odgovore na to. Svi u tom moraju sudjelovati, sve državne institucije od ministarstva financija, ministarstva vanjskih poslova i državnog odvjetništva kako bi se postigao dogovor na koji način se postaviti i odgovoriti', poručio je Marić.

Dodao je kako će se pri svakoj odluci voditi računa o zaštiti nacionalnog interesa.

Promjene u sustavu

U intervjuu za Večernji list, Marić je kazao da se zalaže za rasterećenje plaća i povećanje neoporezivog dijela dohotka na 3750 kuna, kao i proširenje poreznih razreda i snižavanje najviše stope poreza na dohodak, koja će se primjenjivati na dohotke iznad 20.000 kuna,

'Promjenama u sustavu poreza na dohodak cilj je povećanje raspoloživog dohotka većine naših građana, a među njima i visokoobrazovanih ljudi deficitarnih struka kao što su liječnici, inženjeri, IT stručnjaci, koji zbog svojih konkurentnih znanja i vještina u znatnom broju napuštaju Hrvatsku i bez problema pronalaze visoko plaćene poslove u drugim zemljama članicama EU', kazao je Marić.

Dodao je kako je cilj svih budućih mjera zadržati ljude u Hrvatskoj koji su potrebni za pokretanje gospodarskog rasta.

'Smanjit ćemo opću stopu poreza na dobit s 20 na 18%, a poljoprivrednici, obrtnici, mikro, mali i srednji poduzetnici, odnosno oni čiji prihod na godišnjoj razini ne prelazi tri milijuna kuna plaćat će porez na dobit po stopi od 12%. Namjeravamo i smanjiti opću stopu PDV-a za 1 postotni bod, ali dodatno, kad se za to ostvare uvjeti, odnosno kad stopa rasta BDP-a bude još viša. Pritom ćemo redefinirati dobra i usluge na koje se primjenjuje snižena stopa PDV-a', kazao je Marić u intervjuu za Večernji list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene