Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBUSTAVITE ORUŽANI NAPAD

Platforma za građansku solidarnost Hrvatske traži da Vlada angažira humanitarne resurse za pomoć Ukrajini: "Zaustavite rat!"

Stanje u Ukrajini
Stanje u Ukrajini Foto: DNEVNIK.hr
"U solidarnosti s Ukrajinom čiji je teritorij sinoć napala ruska vojska, ali i s narodom Rusije i Bjelorusije pod rastućim pritiskom autokratskih režima, pozivamo na bezuvjetno poštivanje prava na život, kao i svih ljudskih prava. Zahtijevamo trenutni povratak na put mirovnog sporazuma i odredbi prenesenih u Ugovor iz Minska iz 2015. godine", objavila je Platforma CROSOL.

"Zaustavite rat! U solidarnosti s Ukrajinom čiji je teritorij sinoć napala ruska vojska, ali i s narodom Rusije i Bjelorusije pod rastućim pritiskom autokratskih režima, pozivamo na bezuvjetno poštivanje prava na život, kao i svih ljudskih prava. Zahtijevamo trenutni povratak na put mirovnog sporazuma i odredbi prenesenih u Ugovor iz Minska iz 2015. godine", priopćili su u četvrtak iz Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL Platforma) povodom agresije na Ukrajinu.

U priopćenju se ističe kako se već nakon krimske krize iz 2014. pogoršala situacija za sve ljude željne slobode izražavanja, ne samo na Krimu, već i u ukrajinskim regijama Lugansku i Donjecku, kao i u Rusiji. Organizacije povezane u CROSOL – Platformu za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske traže od Vlade Ruske Federacije i predsjednika Putina da odmah obustave oružani napad na Ukrajinu i povuku priznanje Luganska i Donjecka.

"Pozivamo međunarodne institucije, uključujući Ujedinjene narode, OSCE, te Europsku uniju i sve zemlje članice, kao i sve uključene strane i cjelokupnu međunarodnu zajednicu na upotrebu svih diplomatskih i humanitarnih puteva za zaustavljanje rata i podršku žrtvama rata, njihovim obiteljima i izbjeglicama", navode.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić Sukob na istoku europe Sigurnosno-vojni analitičar za Dnevnik Nove TV: "Ne bi iznenadio ni pad glavnoga grada"

Pročitajte i ovo Sirene prekinule javljanje uživo iz Kijeva Prisutan je strah VIDEO Javljanje našeg reportera prekinule sirene za uzbunu: ''Ne zvuči ugodno, mislim da ćemo se morati skloniti na sigurno''

Iz Platforme CROSOL pozvali su Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca kao i druge civilne aktiviste i aktivistice diljem svijeta da poduzmu sve što je u njihovoj moći na djelovanje protiv rata u Ukrajini i militarizacije u vlastitim sredinama.

"Potreseni snimkama eksplozija u solidarnosti s ljudima koji u dugim kolonama napuštaju ukrajinske gradove, tražimo od Vlade Republike Hrvatske da u najkraćem roku angažira sve raspoložive humanitarne i pregovaračke resurse za podršku Ukrajini", stoji u priopćenju.

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene