Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JE LI NA DRONU BIO EKSPLOZIV?

Božinović o prijetnjama Tramišak: "Ministrica je danas policiji prijavila prijetnje"

Davor Božinović
Davor Božinović Foto: pixell
Ministar Božinović izjavio je kako je ministrica Tramišak policiji danas prijavila prijetnje. Što se tiče pada letjelice kazao je tek da je utvrđeno da je dron bio avio-bomba s upaljačem.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina te predstavnicima Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.

"Do jutros je u Hrvatsku ušlo 9.357 raseljenih osoba iz Ukrajine, od kojih je 4.556 žena - 48,7 posto, muškaraca 1.172 - 12,5 posto i 3.629 djece - 38,8 posto", istaknuo je premijer.

Božinović je nakon sastanka pojasnio na koji će način država isplatiti naknadu za smještaj izbjeglica. Otkrio je da je ministrica Tramišak policiji danas prijavila prijetnje, a što se tiče pada letjelice kazao je tek da je utvrđeno da je dron bio avio-bomba s upaljačem. 

"Najveći dio posla sa zbrinjavanjem izbjeglicama preuzet će lokalne zajednice. Njihov ostanak će trajati dulje nego su se nadali", izjavio je Božinović nakon sastanka. 

Najavio je da će Vlada danas donijeti odluku o financiranju izbjeglica u privatnom smještaju. "Sve će to biti odrađeno kroz ugovore". Pojasnio je na koji način će Vlada podmiriti troškove onima koji su ustupili smještaj izbjeglicama. 

"Oni koji su ustupili svoj smještaj izbjeglicama, sklopit će ugovor s MORH-om. Trošak korištenja stambene jedinice će obuhvatiti trošak smještaja i režija. Bit će plaćeno 50 kuna po danu za jednu osobu. Maksimalni iznos plaćen po smještajnoj jedinici je 3600 kuna". 

Je li na letjelici bio eksploziv?

Ministar je komentirao vještačenje letjelice. Naime, na dijelovima bespilotne vojne letjelice na kojima je završeno vještačenje nije bilo tragova eksploziva, doznaje Dnevnik Nove TV. 

Najnovija saznanja suprotna su svim dosadašnjim tvrdnjama Vlade i Ministarstva obrane. 

Ministar je u izjavi ponovio priopćenje DORH-a. "Nastavlja se rad po pitanju drona. Za sada je utvrđeno, prema priopćenju, da je bila aviobomba, da je bio upaljač, a ostalo vještačenje nalaže DORH". 

Na pitanje je li na dronu bilo eksploziva, rekao je: "Ja vam se mogu pozvati samo na priopćenje DORH-a, bila je avio-bomba, bio je upaljač..."

Na pitanje je li neozbiljno licitirati o kilaži bombe, ministar je rekao: "Jedini je DORH ovlašten davati informacije. Utvrđeno je da je postojala avio-bomba, bio je upaljač, ostalo je stvar istraživanja", ponovio je ministar. 

Prijetnje ministrici Tramišak

Komentirao je i prijetnje ministrici Tramišak koja je izjavila da već mjesecima prima neizravne prijetnje. Kazao je da je ministrica prijetnje danas prijavila policiji. "Policija postupa po tom predmetu", kazao je i dodao: 

"Ostvarila je kontakt s policijom i policija će postupati u ovom slučaju. Ne znam što je razgovarala s policijskim službenicima, ali iz onog što je javno dostupno, moguće je da se radi o djelu koje se goni po službenoj dužnosti", kazao je.

Na pitanje novinara je li razlog zašto ministrica odmah nije prijavila prijetnje to što ne vjeruje institucijama, Božinović je odgovorio:

"Tražite od mene da komentiram nešto što ne mogu znati. Policija je ta koja će se sada upoznati sa svim onim što bude iskomunicirala s ministricom". 

Na pitanje što ako joj je prijetio netko iz HDZ-a, kazao je: "Nemojte tako. Ukoliko je prijetnja, to je prijetnja, nema tu nikakvih predznaka političkih, rasnih, vjerskih ili bilo kakvih". 

Ministrica je izjavila kako su joj prijetnje počele stizati kada je odlučila da neće produljiti ugovor za informatički sustav eFondovi tvrtki Omega Software. 

Balističkim vještačenjem utvrđeno da je dron bio avio-bomba s upaljačem

U srijedu je Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo priopćilo da je balističkim vještačenjem metalnih fragmenata vojnog drona, utvrđeno da se radilo o avio-bombi s pripadajućim upaljačem, a o tragovima eksploziva još se ne može donijeti konačni zaključak.

ŽDO je izvijestio da je do sada dobilo rezultate balističkog vještačenja i samo dio rezultata kemijsko-fizikalnog vještačenja, a rezultati dosadašnjeg tijeka i dijela provedenih vještačenja ne daju osnovu za donošenje konačnog zaključka.

Tužiteljstvo dodaje da u koordinaciji sa Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetć“, Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije, Vojne policije i obavještajnih agencija nastavlja s radom na predmetu u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica okolnosti pada bespilotne letjelice.

Radi analize tragova dosad je izdalo naloge za provođenje kemijsko-fizikalnog, mehanoskopskog, balističkog i toksikološkog vještačenja te zatražilo stručno mišljenje zrakoplovno-tehničke struke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene