Obavijesti Video Pretražite Navigacija
razmišlja se o tome

Božinović o novim mjerama i skraćivanju karantene: ''Sutra imamo važan sastanak''

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović obratio se javnosti na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Komentirao je epidemiološku situaciju i odgovarao na pitanja novinara.

Pitali su ga je li ugrožena sigurnost predsjednika Zorana Milanovića, koji je osvanuo u bazi neprijatelja Ukrajine.

Ministar kaže da sigurnosne službe obavljaju svoj posao i dodaje kako smatra da se poruke takve vrste ne šalju na konferencijama za javnost.

"Jedno osnovno načelo je da se o sigurnosnim pitanjima nerijetko govori javno. Što se tiče naših službi, tu mislim i na sigurnosno-obavještajne službe i na MUP, ti ljudi rade svoj posao 24 sata, siguran sam da prate sve što je relevantno za sigurnost i hrvatskih građana, ali i štićenih osoba. U tom smislu oni surađuju i s drugim službama i nisam siguran da je press-konferencija mjesto s kojeg se šalju poruke te vrste. Nitko seriozan o tome ne govori u javnom prostoru", rekao je Božinović.

O epidemiološkoj situaciji

Komentirao je i preporuku EK-a o COVID potvrdama i skraćivanje trajanja COVID potvrda za one cijepljene s dvije doze. Ministar kaže da se potvrde mogu izdavati prema pravilima koja vrijede za svih 27 članica: "Postoji prostor da se na nacionalnoj razini stvari postave drugačije." Rekao je i kako se o tome intenzivno razgovara te dodao da sutra imaju sastanak na kojem bi trebali to potvrditi.

"Moramo izdavati potvrde kako je to propisano pravilima EU-a. Ako nisu izdane po pravilima, ne možete prijeći granicu, a to znači i skraćenje dana kad su u pitanju dvije doze i preboljenje", pojasnio je i dodao kako će se tražiti i naći rješenje da se za građane Hrvatske ništa ne mijenja. 

Pročitajte i ovo Davor Božinović brojne reakcije Božinović o slučaju 'pokvarena jaja': "Policija je postupila po zakonu. Dok sam ja ministar, nema političkih naloga"

Razmišlja se o skraćivanju trajanja samoizolacije

Komentirao je epidemiološku situaciju i mogućnost skraćivanja trajanja karantene. Najavio je kako će se sutra održati važan sastanak s predstavnicima NZJZ-a i Stožerom.

Odgovarao je i na pitanje o skraćivanju samoizolacije. Kaže kako se o tome razmišlja. Ministar dodaje da u njegovu resoru nemaju problem nedostatka radnika zbog samoizolacija i bolovanja, pa ne zna kakve probleme imaju drugi. 

"Razmišljamo o tome i zbog činjenice da ima sve više istraživanja znanstvenih koja bi opravdala to", rekao je i dodao da je cijeli niz zemalja skratio samoizolaciju na pet dana kako ne bi ugrozili javne službe i funkcioniranje države. "Mi nismo u toj opasnosti, ali razmišljamo", rekao je i najavio važan sastanak Zavoda za javno zdravstvo i Stožera u subotu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU Opet raste broj preminulih: Danas više od 15.000 novozaraženih, dvije županije srušile rekord

"Drugoga nam slijedi produljenje ovih mjera. To je sad trenutak kad bi se nešto moglo revidirati, no s obzirom na brojeve novozaraženih, koji su još visoki, ne možemo reći da smo dosegnuli vrhunac epidemije, pogotovo u usporedbi s drugim zemljama. Izrael, na primjer, bilježi rekorde novozaraženih", kazao je i dodao kako se s optimizmom treba gledati na proljeće i nadati se da nas neće zahvatiti neka nova varijanta. 

"Treba gledati da nam se zdravstveni sustav ne optereti", rekao je govoreći o epidemiološkoj situaciji i trajanju karantene. Osvrnuo se na omikron-soj koronavirusa i rekao kako se oni koji dođu u kontakt s njim brže zaraze, "ali virus i brzo odlazi jer se najčešće ne spušta u respiratorni sustav".

O izglasavanju povjerenja Horvatu

Komentirao je i inicijativu oporbe za smjenu ministra Horvata.

"Ta inicijativa će proći kao i sve dosadašnje inicijative. Sve njihove oporbene akcije i duboka promišljanja promjena nekakvih politika se svode na to da se izglasava nepovjerenje određenim članovima Vlade. Dakle, sigurno kad bi imali nešto više od toga ponuditi, ne bi gledali stalno isti film, gdje oni napadaju člana Vlade, a onda ga vladajuća većina obrani", rekao je Božinović.

Božinović je bio na primopredaji 27 kombi-vozila za očevide prometnih nesreća na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Ministar kaže kako je Hrvatska pri vrhu po sigurnosti među državama članicama Europske unije. Najavio je i nabavku još novih vozila te istaknuo kako to pridonosi tome da ostanemo pri tom vrhu.

Radi se vozilima koja su nabavljena putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, a kroz navedeni projekt isporučuje se i jedno vozilo koje će koristiti inspektori cestovnog prometa pri Ministarstvu mora prometa i infrastrukture.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene