Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izjava 'Iustitae et pax' Hrvatskoj i međunarodnoj javnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komisija "Iustitita et pax" Hrvatske biskupske konferencije u večerašnjoj priopćila je večeras kako stavovi i osjećaji hrvatskih građana povodom presude Međunarodnog suda u Haagu trojici optuženih za ratne zločine na Ovčari u Vukovaru pokazuju s pravom svu razočaranost i nevjericu u sposobnost Suda da prizna istinu i zadovolji pravdu i pravo po međunarodnim standardima.

Komisija uz ostalo ocjenjuje da je nedostatak jasnog definiranja agresora i žrtve i nepoznavanje konteksta u kojem se zločin dogodio, uz opravdane sumnje u rad Tužiteljstva i u manipulaciju dokazima te različitim pritiscima na sud, doveo do ovakve sramotne presude.

Pročitajte i ovo Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču

Komisija "Iustitia et pax" pridružuje se svim građanima, udrugama i institucijama koji ovakvu presudu smatraju gaženjem i potiranjem pravde i pravednosti, principa na kojima bi trebalo graditi europsku i svjetsku obitelj naroda i država. 

Komisija izražava solidarnost sa svima onima koji trpe zbog ove presude, posebice s rodbinom poginulih i ubijenih u herojskoj obrani Vukovara i tragičnim danima nakon njegovoga pada.

"Očekujemo da povodom ove sramotne presude hrvatska javnost, institucije i mediji preispitaju vlastitu savjest oko svega što je učinjeno, ali i propušteno učiniti da se utvrde činjenice i dokaže pojedinačna odgovornost za počinjene zločine u Vukovaru i drugdje u Hrvatskoj. Pozivamo sve katoličke vjernike kao i pripadnike drugih kršćanskih Crkava i religija da se ujedine u molitvi za sve žrtve rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, posebice u Vukovaru. Neka ta
molitva bude prožeta molbom za pravednost, ali i za oproštenje i pomirenje. Komisija poziva odgovorne hrvatske institucije da sve učine te zaštite dostojanstvo žrtava, što ponajprije uključuje istinu i pravednost", stoji u Izjavi.

"Obraćamo se i komisijama "Iustitia et pax" drugih biskupskih
konferencija Europe i svijeta kao i Papinskom vijeću za pravdu i mir u Vatikanu da i oni podignu svoj glas u zaštitu istine i pravde kao i u zaštitu žrtava pred pristranim i nesavjesnim institucijama međunarodne pravde. Pozivamo i institucije europskih integracija da ne dopuste manipulaciju ljudskim životima, poviješću i spomenom. U suprotnome bit će teško ostvariti pomirenje u ovome dijelu Europe", stoji u Izjavi
Komisije Iustitia et pax koju je potpisao predsjednik Komisije mons. Vlado Košić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene