Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori 2024.

Benčić: ''Bit ćemo brana tome da desnica uđe u Vladu''

Aktualno Galerija Sandra Benčić Sandra Benčić Foto: Cropix Stožer Možemo! u izbornoj noći - 1 Stožer Možemo! u izbornoj noći - 1 Foto: Cropix Stožer Možemo! u izbornoj noći - 2 Stožer Možemo! u izbornoj noći - 2 Foto: Cropix Stožer Možemo! u izbornoj noći - 3 Stožer Možemo! u izbornoj noći - 3 Foto: Cropix +21 Stožer Možemo! u izbornoj noći - 4 Galerija 1/26 >>
Prema posljednjim izlaznim anketama, Možemo! osvaja 10 mandata što je mandat manje nego prema prvim izlaznim anketama, a toliko mandata dobivaju i prema privremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

U Hrvatskoj su održani parlamentarni izbori. Prve rezultate izbora Državno izborno povjerenstvo (DIP) počeo je objavljivati u 21 sat, a riječ je o privremenim rezultatima koji se ažuriraju svakih 15 minuta.

Sve o izborima iz minute u minutu pratite OVDJE.

Nova TV izbori 

Dok pristižu podaci s obrađenih biračkih mjesta, većina izbornih sudionika nada se da će rezultati izlaznih anketa biti bliži stvarnom stanju.

Možemo! prema DIP-ovim trenutačnim privremenim rezultatima osvaja 10 mandata, kao i prema izlaznim anketama.

Sandra Benčić: Možemo! je stranka koja je najviše rasla

Iza ponoći u izbornom stožeru Možemo! javnosti su se obratili koordinatori stranke Sandra Benčić i Tomislav Tomašević.

''Još uvijek veliki gradovi nisu do kraja obrađeni i postoji mogućnost rasta. Želim najprije reći veliko hvala građanima koji su izašli na izbore i onima koji su nam dali glas, a drugo veliko hvala odlazi svima vama koji ste proveli na ulici razgovarajući s građanima i potrošili vrijeme da biste odradili ovu kampanju'', istaknula je Benčić u svojem govoru i naglasila da je stranka Možemo! stranka koja je najviše rasla od prošlih izbora.

''Možemo biti jako zadovoljni svojim rezultatom, no ono što još trebamo napraviti i ne smijemo izgubiti iz vida bez obzira na to što rezultati nekih drugih nisu onakvi kakve smo očekivali - cilj broj jedan je rušenje HDZ-a s vlasti i taj cilj je još uvijek dostižan i točno u onom scenariju u kojem smo govorili u proteklim tjednima'', poručila je Benčić i naglasila: ''Bit ćemo brana tome da desnica uđe u Vladu.''

Sve one koji su se zaklinjali da neće s HDZ-om Sandra Benčić pozvala je da ostanu dosljedni i da se odsijeku kraci korupcijski kraci u Hrvatskoj: ''Još uvijek se može dogovoriti da stranka iz opozicije koja je dobila najviše glasova da sastavi manjinsku Vladu koju ćemo mi ostali iz parlamenta podržavati.''

''Jasno smo rekli - nikada nećemo podržati desnu Vladu. Sad je na njima odgovornost prema onima kojima su govorili da je davanje glasa njima borba protiv korupcije. Neka to sada pokažu!'' - pozvala je Benčić.

Sandra Benčić, Možemo! Možemo! Foto: Dnevnik Nove TV

Tomislav Tomašević: Ne moramo ulaziti u Vladu, ali je ključno da se Hrvatska napokon oslobodi od korupcije

''Očekujemo još pokoji mandat. Međutim, već sada smo od svih stranaka oni koji su najviše rasli u odnosu na zadnji saziv Sabora'', istaknuo je Tomislav Tomašević i dodao da znaju koja je njihova vrijednost.

''Sada možemo maknuti mit sa strane - da je Možemo! samo zagrebačka stranka, znali smo što je naša vrijednost. Sad sve političke opcije koje su rekle da se treba maknuti HDZ s vlasti, sad je na njima da to i pokažu. Mi ne moramo ući u Vladu, ali nam je ključno da onda to naprave i drugi i da podržimo stranku koja je osvojila najveći broj mandata - SDP, da podrže manjinsku Vladu, koja će provesti nužne promjene'', poručio je Tomašević.

''Ne moramo ulaziti u Vladu, ali je ključno da se Hrvatska napokon oslobodi od korupcije. Hvala svima koji su nam dali povjerenje, mi ga, kao i dosad, nećemo iznevjeriti'', zaključio je Tomašević.

Sandra Benčić, Možemo! Stožer Možemo! u izbornoj noći - 10 Foto: Cropix

Damir Bakić: Spremni smo sudjelovati u Vladi, ali jedno ne dolazi u obzir

''Zahvaljujem i čestitam svim građanima na velikoj izlaznosti i svima koji su nama dali glas'', istaknuo je Damir Bakić u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Paulom Klaić Saulačić.

''Jasno smo govorili i ponavljali - spremni smo sudjelovati u Vladi od centra na lijevo. Nećemo biti u Vladi u kojoj bi sudjelovale desne stranke'', opetovao je Bakić i dodao: ''Vjerujem da će se rezultat vratiti tamo gdje su izlazne ankete, koje su neobično točne, i vjerujem da ćemo na kraju imati 10, 11 ili još koji mandat više." 

Dušica Radojčić: Držimo se onoga što kažemo

Euforija u Možemo! je malo bila splasnula nakon prve DIP-ove objave, naime, tada je pokazivala da osvajaju samo tri mandata, a potom je taj broj počeo rasti.

''Radi se o malom postotku, duga je noć. Očekujemo da će rezultati biti bliži anketama i da ćemo povećati svoj saborski klub'', kazala je Dušica Radojčić u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Mateom Ćorić Brunović nakon DIP-ove objave prvih privremenih rezultata. 

Hoće li im se odluka o samostalnom izlasku obiti o glavu, jedno je od pitanja koje redovito dočekuje možemovce pa je tako i večeras, a Radojčić je podsjetila da su od početka govorili da idu samostalno i naglasila: ''Dobar dio birača koji glasa za Možemo! čini to zbog naše vjerodostojnosti, držimo se onoga što kažemo."

Izlazne ankete

Nakon zatvaranja birališta Dnevnik Nove TV u 19 sati objavio je izlazne ankete parlamentarnih izbora 2024. godine.

U izbornom stožeru platforme Možemo! u Tvornici kulture s velikim oduševljenjem i uz gromoglasan pljesak popraćena je objava prvih procjena rezultata parlamentarnih izbora.

Prema prvim izlaznim anketama objavljenim u 19 sati, Možemo! osvaja 11 mandata, što je više nego dvostruko u slučaju samostalnog izlaska te stranke na parlamentarnim izborima 2020.

Nakon najnovijih izlaznih anketa objavljenim u 20 sati Možemo! osvaja 10 mandata. 

Sandra Benčić, Možemo! Stožer Možemo! u izbornoj noći - 13 Foto: Cropix

Luka Korlaet: Na jednom mjestu podvlačimo crtu

Može li Možemo! u Vladu koju kani sastaviti SDP? I smeta li im Zoran Milanović ako bi vodio SDP-ovu Vladu? Neka su to od pitanja koja traže odgovor i u izbornoj večeri.

''Podržat ćemo Vladu u kojoj nema desnice. Bez Mosta i DP-a bi SDP-ov mandatar trebao imati 76 ruku'', opetovao je zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Paulom Klaić Saulačić nakon što su objavljene izlazne ankete prema kojima Možemo! osvaja 10 mandata.

''Spremni smo na određene kompromise. Ono gdje podvlačimo crtu je Vlada u kojoj nema desnice'', kazao je Korlaet i rekao da on neće ići u Sabor, već ostaje zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

Ivana Kekin: Razbili smo mit

''Zadovoljni smo. Više smo nego poduplali naš klub i razbili smo mit da smo mi samo zagrebačka stranka, nego nacionalna stranka. Ako su ankete točne, vidimo da postoji šansa da je HDZ-u došao kraj ako su zaista svi oni koji su rekli da su za rušenje HDZ-a. No treba vidjeti do kraja i konačnih rezultata'', kazala je Ivana Kekin u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Paulom Klaić Saulačić nakon objave prvih izlaznih anketa.

Upitana postoje li ikakve mogućnosti žetončića unutar Možemo!, Kekin je poručila: ''Nikad, pa ni tad, sto posto nema šanse. I moram zahvaliti glasačima, pogotovo na izlaznosti, shvatili su da su oni ti koji mogu promijeniti stvari i zaista hvala svakome tko je danas izašao na birališta.''

Danijela Dolenec: Postoji potencijal za promjenu

Zvone li već telefoni možemovcima, pitaju se mnogi. ''Mislim da počinju zvoniti telefoni. Ovo su samo izlazne ankete. Ako se pokažu točnima, ovo je sjajan rezultat. Mi smo zadovoljni'', istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Paulom Klaić Saulačić nakon objave prvih izlaznih anketa.

''Još me nitko nije nazvao, sigurno će svaki čas, očekujemo to. Prerano je još zasad možda govoriti o izbornoj kombinatorici'', dodala je i istaknula: ''Zasad trebamo reći da imamo sjajnu izlaznost u odnosu na prošle izbore i na one prije njih. Postoji potencijal i optimizam za promjenu.''

''Postoji opcija za to da SDP formira Vladu uz podršku nekoliko stranaka. Koalicija je možda moguća, ali za to bi se broj mandata trebao još prerasporediti'', kazala je Dolenec i dodala da bi kad bi brojke omogućile Vladu od centra na lijevo, bilo bi moguće da i Možemo! bude u toj Vladi. 

Pročitajte i ovo Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Parlamentarni izbori 2024. ANKETA Tko će sastaviti novu hrvatsku Vladu?

Hrvatska je u srijedu birala zastupnike 11. saziva Hrvatskog sabora, a obilježila ih je rekordna izlaznost

Prve rezultate izbora Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će u 21 sat, bit će to privremeni rezultati koje će ažurirati svakih 15 minuta.

Pročitajte i ovo Socijaldemokrati predizborni spot Osnovani 2022. godine Ovo su najveći gubitnici izbora

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Izbori u Hrvatskoj Rezultati izbora: Obrađeno više od 99 posto biračkih mjesta, HDZ-u 61 mandat, Rijeke pravde na 42

Parlamentarni izbori 2024.

U Hrvatski sabor bira se 151 zastupnik, 140 u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. izbornoj jedinici koju čini cijeli svijet.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor"

Izbori 2024

Polovica hrvatskih birača, odnosno njih više od 1,6 milijuna glasalo je u srijedu do 16:30 na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

U postocima, glasalo je 50,6 posto birača, što je velika razlika u odnosu na izbore prije četiri godine kada je do istog vremena glasalo 34,04 posto, odnosno milijun i 150.000 birača.

O zastupnicima 11. saborskog saziva moglo je odlučivati 3 milijuna i 773.000 birača, 127.000 manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511.000, bez prebivališta u njoj, aktivno registriranih je 222.300 birača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene