Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Euforija u HDZ-u

Plenković otkrio jesu li već počeli pregovori

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Cropix Izborna noć i doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a Izborna noć i doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a Foto: Damir Krajac/Cropix Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Gordan Jandroković u trenutku kada su objavljeni privremeni rezultati Gordan Jandroković u trenutku kada su objavljeni privremeni rezultati Foto: Goran Mehkek/Cropix +27 Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Galerija 1/32 >>
Hrvatska je u srijedu birala 11. saziv Hrvatskog sabora. Birališta su zatvorena u 19 sati, prvi rezultati objavljeni su u 21. Donosimo reakcije iz stožera HDZ-a.

U Hrvatskoj su u srijedu održani parlamentarni izbori. Sve o izborima iz minute u minutu pratite OVDJEDIP je objavio privremene rezultate izbora. Rezultate možete pratiti OVDJE

Nova TV izbori

1:11 Andrej Plenković odgovorio je na pitanje Sanje Jurišić, reporterke Nove TV,  rekavši: "HDZ je pokazao da i kada je velika izlaznost - pobjeđuje. Već smo imali neke razgovore, ali to sutra. Sve ide dobro. Bitno je da pobjednici formiraju vladu." 

00:39 "Hvala vam lijepa", rekao je Andrej Plenković, a HDZ-ovci su ga pozdravili pljeskom.

"Zahvalio bih svim građanima koji su sudjelovali na izborima, koji su održani na ovaj bizarni dan zahvaljujući Milanoviću. Bitno je da je HDZ treći put uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima. Treći put tražili smo povjerenje naroda u zahtjevnim okolnostima. Vodili smo kampanju u okolnostima flagrantnog kršenja Ustava. Oni i dalje govore o nekakvoj vladi nacionalnog spasa koja bi nas trebala spasiti od Schengena, Rafalea i Pelješkog mosta. Oni nastavljaju s ovom retorikom, koja je kreirala ozračje koje nije primjereno. Ono što želim obećati pozivam sve one stranke, a ne pokazuju isključivost. Na ovim izborima pobijedio je HDZ s našim partnerima. Sutra ujutro krećemo u formiranje parlamentarne većine kako bismo formirali treću Vladu", rekao je.

"Umjesto da čestitaju, oni nastavljaju s govorom mržnje", rekao je. Naglasio je da su kreirali ozračje koje nije primjereno.

"Pozivam sve one stranke koje su dobile povjerenje, a ne pokazuju isključivost kao što je SDP, koji je pao za 20 mandata uz kršenje Ustava i prolivenu žuč. To je katastrofalno provedeno vrijeme u oporbi. Oni ne zaslužuju voditi vladu. Mi smo dobili povjerenje s našim partnerima", rekao je.

"Mi ćemo voditi računa o interesima hrvatske države, a hrvatsko gospodarstvo ima ključni interes, a to je odmah, što prije formiranje većine, Sabora i nove Vlade", rekao je Plenković.

"Čuvanje stabilnosti i hitno formiranje sabora i vlade, samo tako u ovim okolnostima u kojima se Europa i svijet nalaze možemo zajamčiti socijalnu sigurnost za hrvatske građane", rekao je.

Poručio je da je vrijeme pobjede i slavlja.

"Predlažem da se malo i zabavimo i da već od sutra krenemo u nove zadaće u interesu hrvatskog naroda i države", rekao je.

 00:38 Andrej Plenković dočekan je s pljeskom, a u dvoranu se ušetao uz pjesmu "Eye of the Tiger". 

23:39 Očekuje se dolazak i obraćanje Andreja Plenkovića.

23:30 Ivan Anušić, potpredsjednik HDZ-a, najviše se spominje ove večeri, a reporter Nove TV Marko Biočina upitao ga je je li se čuo s Penavom. 

"Zašto bih se ja čuo s Penavom? Predsjednik stranke će se čuti. Ja nikad nisam drugačije govorio o DP-u. Nikada nismo imali loš odnos, to je stranka koja ima 11 mandata u Saboru, a razgovore će s Penavom voditi naš predsjednik Plenković. 

"Penava će razgovarati s nama ako dođe do tih pregovora, komentirao je pitanje o Penavinu jasnom stavu da neće s SDSS-om. "Ponovili smo nekoliko puta da ucjene ne dolaze u obzir na toj razini", rekao je Anušić. 

22:32 "Moram naglasiti da je ovo za HDZ velika izborna pobjeda, treća pobjeda i veliki politički uspjeh. Sada smo na 64. Plus, minus 60, sve je to dobro. Važna je razlika od političke konkurencije, koja je najavljivala neku veliku pobjedu, na neustavan način u sve se uključio i predsjednik. Narod je to kaznio. Mi smo vodili drugačiju politiku. Pričekat ćemo konačan ishod da vidimo koliko imaju HDZ i partneri, a koliko druge političke opcije. Onda ćemo možda razgovarati s nekima od njih. Nema službenih kontakata sad, čekamo konačne rezultate", rekao je Gordan Jandroković. Naglasio je da ne treba trčati pred rudo

22:30 Piletić nije konkretno odgovorio na pitanje o Domovinskom pokretu kao mogućem koalicijskom partneru u njihovoj vladi. Rekao je da je većina članova DP-a bila u HDZ-u, kao i predsjednik te stranke Ivan Penava, koji je dobio mandat gradonačelnika Vukovara kao član HDZ-a.

"Nama je u interesu da nastavimo s regionalnim razvojem svih dijelova Hrvatske. Nitko u ovih osam godina nije zapostavljen, od Istre, sjevera, juga, pa ni u Slavoniji. Svi oni koji žele doprinijeti takvoj politici vjerujem da će naći prostora da podrže treću Vladu Andreja Plenkovića i HDZ-a", poručio je Piletić.

22:10 Reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina komentirao je kako se čini da se polako vraćamo na razinu izlaznih anketa, a Marina Piletića, nositelja liste HDZ-a u V. izbornoj jedinici, priupitao je mogu li oni s DP-om.

"Možemo sa svima hrvatskim građanima koji su za rast gospodarstva, rast mirovina, razvoj svakog hrvatskog kraja. To je politika HDZ-a", rekao je Piletić.

"Malo mijenjate retoriku, čuli smo da je prije izbora Andrej Plenković rekao da su to zli ljudi. Pa neće sa zlim ljudima u koaliciju, kako je DP-ovce nazvao Plenković", priupitao je Biočina Piletića, koji je vješto izbjegao odgovor.

"Nisam ja nikoga imenovao. Rekao sam da je politika ove vlade ravnomjeran razvoj i suradnja sa svima koji takvu politiku žele podržati. Nisam nikoga imenovao, niti jednu stranku niti jednog pojedinca", rekao je Piletić.

"Važno je da su hrvatski građani odabrali najozbiljnije i najadekvatnije rješenje, a to je HDZ sa svojim partnerima", rekao je Piletić.

21:15 "Ja bih pričekao konačne rezultate, prema sadašnjim rezultatima stojimo odlično. Ja sam i u svojim ranijim izjavama rekao da je HDZ pobjednik, uvjerljivi pobjednik. Posebno mi je zadovoljstvo što smo izborni pobjednici u tako velikoj izlaznosti. Posebno mi je drago što smo pokazali snagu pri tako velikoj izlaznosti", rekao je Branko Bačić.

21:01 Prvi rezultati DIP-a izazvali su oduševljenje u stožeru HDZ-a.

Potpuna euforija zavladala je u stožeru HDZ-a, nakon objavljenih rezultata započelo je skandiranje "Pobjeda, pobjeda!". 

Oduševljeni članovi stranke s objavom prvih DIP-ovih rezultata, nakon što je obrađeno nešto manje od četvrtine glasova birača, u Westinu su eksplodirali od sreće. Gordan Jandroković s rukama u zraku i osmijehom na licu oduševljeno je dočekao rezultate, nakon čega je čvrsto stisnuo šaku u zraku, dok mu s lica nije silazio osmijeh. 

21:00  Objavljeni su prvi prijevremeni rezultati glasanja za parlamentarne izbore. Iz minute u minutu prebrojavanje glasova pratite OVDJE.

Izlazne ankete parlamentarnih izbora

Nakon prvih izlaznih anketa agencije Ipsos HDZ-ovci su komentirali tadašnju situaciju. 

20:00 Ivan Anušić je rekao da će službeni rezultati biti još bolji.

"O slaganju ćemo govoriti kad budu prebrojani mandati", rekao je.

19:40 Damir Habijan rekao je reporteru Dnevnika Nove TV Marku Biočini da je ključno to da je HDZ uvjerljivo u vodstvu. Rekao je da je velika izlaznost u korist demokracije i da je to pobjeda demokracije.

19: 30 Oleg Butković komentirao je izlazne ankete.

 

"HDZ je relativni pobjednik izbora, pričekajmo rezultate, a oni će biti još bolji. Kampanja je bila kratka i iscrpna. Zadovoljni smo, polako, pričekajmo rezultate. Kada budu službeni, naravno da ćemo razgovarati - to je očito. Sve ćete znati na vrijeme, rekao je Butković na upit s kime će krenuti u razgovore.

19:20 Čestitka svim biračima, poruka birača je da je HDZ pobjednik ovih parlamentarnih izbora te da će sadašnji predsjednik Vlade biti i budući, naš Andrej Plenković", rekao je Tomo Medved reporterki Dnevnika Nove TV Sanji Jurišić.

Naglasio je da je riječ o izlaznim anketama i da ankete imaju odstupanja te dodao da će konačni zbroj glasova također ići u prilog mandata HDZ-a.

"Jedno je sigurno - da je hrvatski narod prepoznao odgovornu i ozbiljnu politiku Andreja Plenkovića i HDZ-a, obnovljeno je povjerenje. Za razliku od svega što se događalo, od kršenja ustava, mržnje prema HDZ-u, mi smo imali afirmativnu kampanju i građani su to prepoznali", rekao je Medved.

Naglasio je kako će konačnu sliku dobiti kada dođu rezultati, ali da je jedino sigurno da je HDZ pobjednik.

"Formirat ćemo novu vladu, a o svim detaljima nakon što dobijemo cjelovitu sliku", poručio je Medved.

19:10 "Ovo je jako dobar rezultat, zahvalio bih građanima na ovolikoj izlaznosti. Ako sam dobro računao, HDZ u izlaznoj anketi ima više birača nego ljevica u Hrvatskoj. Složit ćete se, nakon osam godina ovo je odličan rezultat. Ovo je tek početak večeri, ima dosta rubnih mandata i ova će se slika mijenjati, rekao je Davor Božinović novinarki Dnevnika Nove TV Josipi Krajinović.

"Ova večer krenula je u korist HDZ-a, pogotovo ako uspoređujemo s političkim suparnicima ljevice", rekao je Božinović.

Andrej Plenković Davor Božinović, HDZ Foto: Dnevnik Nove TV

Naglasio je kako je na ovim izborima srušen stereotip da manja izlaznost odgovara HDZ-u.

19:00 Nižerangirani HDZ-ovci su u sali, dok su ministri i Andrej Plenković na 17. katu i čekaju još neko vrijeme da se spuste u dvoranu, otkrila je reporterka.

 

Šef HDZ-a, kandidat u 1. izbornoj jedinici i tehnički premijer Andrej Plenković glasao je u jutarnjim satima.

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici, a tri birači bez prebivališta u Hrvatskoj u 11. izbornoj jedinici koju čini cijeli svijet.

Izbori 2024. godine

Do 16:30 glasalo je 1.605.472 birača na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP). U postocima, glasalo je 50,60 posto birača, što je velika razlika u odnosu na izbore prije četiri godine, kada je do istog vremena glasalo 34,04 posto, odnosno milijun i 150.000 birača.

O zastupnicima 11. saborskog saziva moglo je odlučivati 3 milijuna i 773.000 birača, 127.000 manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3 milijuna i 511.000, bez prebivališta u njoj aktivno je registriranih 222.300 birača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene