Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska dolazi na summit NATO-a kao punopravna članica. Premijer Ivo Sanader istaknuo da će Hrvatska biti za stolom s onim zemlja koje promiču slobodu i demokraciju. Odluka o izboru čelnika NATO-a mogla bi biti odgođena na summitu, dok prosvjednici izražavju stav da su razočarani Obamom.


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader stigli su u njemački grad Baden Baden, jedan od gradova u kojem se održava summit NATO-a na kojem će Hrvatska prvi put sudjelovati kao punopravna članica. Predsjednik Mesić bit će na radnoj večeri koju za predsjednike država i vlada članica priređuju domaćini susreta - njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Vezani članci Ivana Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) U Hrvatsku vojsku će se ulagati puno više, a raste i godišnja članarina za NATO - plaćat ćemo više od 31 milijun kuna Hrvatska vojska, ilustracija (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Hrvatska će do 2024. godine izdvajati 9,4 milijarde kuna za obranu i time ispuniti obveze prema NATO savezu

Time službeno počinje 23. summit Sjevernoatlantskog saveza kojim će se obilježiti 60. obljetnica njegova osnutka. Mesić će se u toj prigodi obratiti čelnicima NATO-a, prvi put kao predsjednik jedne od 28 savezničkih zemalja. Očekuje se da će se predjsednik hrvatske države zahvaliti na prijamu u NATO i izraziti spremnost da Hrvatska, sada kao punopravna članica, pridonese zajedničkim ciljevima i misijama Saveza.

Prije radne večere Mesić i Sanader, zajedno s ostalim čelnicima zemalja članica, nazočit će kulturnom programu koji priređuju domaćini kancelarka Merkel i predsjednik Sarkozy. U subotu, drugi dan susreta, glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer otvorit će sastanak Sjevernoatlanskog vijeća (NAC) i prigodnim riječima pozdraviti čelnike dviju novih članica, Hrvatske i Albanije. Nakon toga će se čelnicima Saveza obratiti kancelarka Merkel i predsjednik Sarkozy, a potom će Barack Obama, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, koje su depozitar Washingtonskog ugovora, pozdraviti dvije nove članice i uručiti kopije ugovora predsjednicima i premijerima Hrvatske i Albanije. Time će se prigodno zaželjeti dobrodošlica u NATO Hrvatskoj i Albaniji koje su punopravnim članicama postale 1. travnja.

Odluka o čelniku NATO-a mogla bi biti odgođena

Odluka o izboru nasljednika Jaapa de Hoopa Scheffera na mjestu glavnog tajnika Sjevernoatlantskog saveza koju se očekivalo na susretu na vrhu NATO-a mogla bi biti odgođena zbog suzdržanosti koju je glede glavnog kandidata, danskog premijera Andersa Fogha Rasmussena, izrazila Turska, piše agencija Reuters.

Tko su kandidati za nasljednika?

Mandat glavnog tajnika Jaapa de Hoopa Scheffera istječe 1. kolovoza, a za njegova najizglednijeg nasljednika smatra se danski premijer, no Turska je nezadovoljna njegovim odnosom prema slučaju objave karikatura proroka Muhameda u danskom listu 2006. Također je nezadovoljna činjenicom da je kurdskoj televizijskoj postaji ROJ TV dopušteno da emitira iz Danske iako je blisko povezana s gerilskom Kurdskom radničkom strankom (PKK).

Osim Rasmussena, navodi agencija Reuters, za čelno mjesto NATO-a kandidirani su norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Stoere i bivši britanski ministar obrane Des Browne, a poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski, koji je također slovio kao kandidat, u petak je objavio da se neće kandidirati. Desmond Henry 'Des' Browne, rođen 1952., laburistički je političar iz Škotske, a bio je ministar u vladama Tonyja Blaira i Gordona Browna.

Jonas Gahr Stoer iz norveške laburističke stranke, navodi agencija Associated Press, imenovan je ministrom vanjskih poslova u listopadu 2005. pošto je bio predstojnik ureda premijera 2000.-2001. Neozlijeđen je preživio teroristički napad u siječnju 2008. u Kabulu, kad je ubijeno šest osoba. Stoere do sada, napominje AP, nije želio reći je li kandidat za čelnika NATO-a. Među kandidatima za glavnog tajnika Associated Press navodi 43-godišnjeg Petera Mackaya, kanadskog ministra obrane od 2007., popularnog u domovini i u inozemstvu. Mackay je bio ministar vanjskih poslova i snažan zagovornik kanadske vojne misije na jugu Afganistana.

Solomon Pasi, bivši bugarski ministar vanjskih poslova, jedini je dužnosnik kojeg je njegova zemlja službeno predložila za kandidata. Pasi, 52-godišnji matematičar, na čelu je odbora za vanjske poslove bugarskog paralmenta. Bio je ministar vanjskih poslova od 2001. do 2005.

Na NATO-ovu 'protusummitu' okupilo se petstotinjak pacifista

Petstotinjak pacifista i pristaša krajnje ljevice iz 21 zemlje okupilo se u predgrađu Strasbourga na 'protusummitu', nekoliko sati uoči početka susreta na vrhu NATO-a, tražeći ukinuće tog saveza 'u krizi'. 'Moramo ukinuti NATO kao svjetsku silu za vojno djelovanje', rekla je američka novinarka Phyllis Bennis s Instituta za političko istraživanje u Washingtonu, u govoru na otvorenju skupa koji su nazočni dočekali s pljeskom.

Razočarani Obamom

'Gajili smo veliku nadu nakon izbora američkog predsjednika Baracka Obame, ali što se tiče povlačenja iz Afganistana, zasad smo razočarani', istaknula je Bennis koja je došla u Strasbourg kako bi zemljama Saveza poručila da 'prestanu vojno djelovati i osvajati tuđe zemlje'. Moramo 'pokazati da je moguće i drukčije razmišljanje od vojnog', istaknula je Lysianne Rolet iz organizacije ATTAC Francuska.

Koordinacija udruga protiv NATO-a u petak oko podneva još je pregovarala o putu kojim trebaju proći sudionici velikoga međunarodnog skupa koji, po nametnutu programu, treba početi u subotu popodne s Europskog mosta između Strasbourga i Kehla i proći kroz pustu industrijsku četvrt.