Brojno izaslanstvo SDP-a, na čelu s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem, položilo je vijenac i zapalilo svijeću na grobu prvog predsjednika i osnivača SDP-a Ivice Račana povodom 12.-te godišnjice njegove smrti.

Galerija


Tom prilikom Bernardić je poručio da se socijaldemokracija u Europu vraća na velika vrata. Upravo to ih ohrabruje da ostvare oporuku prvog predsjednika SDP-a, Račanovu sliku Hrvatske. “Ivica Račan je ostavio velik trag u Hrvatskoj politici. Devedestih je otvorio demoktarske procese, 2000. vrata EU i NATO-a Hrvatskoj, sagradio je najmodernije autoceste u Europi, ostvaio rekordan gospodarski rast, podigao plaće, mirovine, izgradio neovisne institucije, ojačao instiucije civilnog društva. Rezutat svega toga je ulazak Hrvatske u EU 2. srpnja 2013. i na neki način EU je i Račanov projekt“, izjavio je Bernardić.

Vezani članci Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić i Vjekoslav Đaić Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić: "Imamo novog premijera, to će biti Bernardić" Dražen Jelenić i Milan Bandić Glavni državni odvjetnik Jelenić sjedio u HNK-u pored Milana Bandića, koji mu je tuženik u procesu

Osim izaslanstva SDP-a na Račanovom grobu bio je i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić sa stranačkim izaslanstvom. U ponedjeljak je položio vijenac i zapalio svijeću na grobu Ivice Račana u povodu 12. obljetnice njegove smrti, te tom prigodom za Račana rekao - "navik on živi iza kojeg ostaju djela".

"Navik on živi, ki zgine pošteno. A kod Račana se moglo reći - navik on živi iza kojeg ostaju djela. A djelo otvaranja demokratskih procesa i prvih višestranačkih izbora kao uvertira u stvaranje neovisne Hrvatske je Račanovo i naše djelo tada, ljudi koji smo gradili hrvatsku socijaldemokraciju, od 1990., do 1995. branili Hrvatsku, a onda poslije stvarali hrvatsku socijaldemokraciju. I neka mu je vječni pomen i vječna slava i hvala", rekao je Bandić.

Na pitanje slaže li se s izjavom predsjednika SDP-a Davora Bernardića, koji je jutros rekao da je Račan vjerovao u bolju Hrvatsku nego što je napravljena, Bandić je odgovorio kako "ovdje nije vrijeme za politiziranje".
Račan je bio sedmi hrvatski premijer u razdoblju od 2000. do 2003. godine, te dugogodišnji predsjednik SDP-a, koji je tu funkciju obnašao do svoje smrti 2007. godine.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr