Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz šibenskog zaleđa nevjerojatna priča. Mlađi muškarac prišuljao se pirotehničarima nakon što su razminirali područje i ukrao im nekoliko protupješačkih mina. Mještani procjenjuju, vjerojatno, za kućni suvenir.


Nakon što detektori zasviraju, mina je pronađena. Još nikad se nije dogodilo da nakon vađenja sve nisu na broju. No za sve postoji prvi put. Muškarac se prikrao iza leđa pirotehničara i u stilu izvježbanog diverzanta sa sobom odnio nekoliko neuništenih nagaznih mina.'On je vjerojatno popodne došao, uzeo mine, ali prošao je pored nas, pa ga nismo vidjeli', rekao je jedan pirotheničar.

Vezani članci Tomislav Fiket, seizmolog Seizmolog otkrio: "Potresi ove magnitude bi na nekom drugom terenu proizveli puno veće štete". Objasnio i zašto Hrvatska s rasjedima zapravo ima - sreće Milovan Kević, voditelj Službe civilne zaštite Šibenik Voditelj Službe civilne zaštite iz Šibenika otkrio kolika je šteta nakon potresa: "Građani su bili jako uznemireni, u strahu"

Mine je pokušao odvesti u drndavom terenskom vozilu. Mogao je prouzročiti tragediju. Pirotehničarima se pravdao da ne zna što je odnio sa sobom. 'Pravi se da ne zna, ali svi oni znaju', dodaje pirotehničar. Kao u svakom selu najviše znaju susjedi. Stariji mještani s lakoćom shvaćaju što su mladi spremni učiniti.'Mladi uzimaju eventualno iz nekog hobija, suvenir, ovo što se sad desilo', kaže mještanin Jovo Računica.

Dosada je bio slučaj s krađom znakova upozorenja. 'Bilo bi bolje da ih je više, a i ljudi znaju to kupiti i sa sobom odnijeti doma. Svatko ima svoje gušte', rekao je jedan mještanin. Ostali koji ne kradu mine i table koje na njih upozoravaju, žive kao u vrijeme rata. Detonacije ne prestaju. U polje se ne može.

'Detonacije od mina se čuju ovdje češće i strah nas je', kaže Milan Dragović. Ima i hrabrijih. Starica i njzino stado svakodnevno su na dijelu miniranog područja. I ne boji se da će mlijeko za doručak, jednoga dana zamijeniti pašteta.