Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora i svjedok Tužiteljstva Žarko Puhovski smatra da je Haški sud sva događanja sagledao kroz političku zlouporabu vlasti u vojnoj izvedbi generala Gotovine i Markača, a da je kod oslobađajuće presude za generala Čermaka presudio upravo politički element.


Puhovski ističe kako iz obrazloženja presude proizlazi zaključak da se zločin dogodio na Brijunima, a da je Čermak oslobođen jer nije bio na sastanku državnog i vojnog vrha uoči Oluje na Brijunima.

Vezani članci Slika nije dostupna Zagreb: Prosvjednici potrgali zastavu EU, privedene tri osobe Slika nije dostupna Gotovini 24, Markaču 18 godina zatvora, Čermak oslobođen

'Činilo mi se cijelo vrijeme da je najslabija karika Tužiteljstva optužnica prema Gotovini, a on je dobio najveću kaznu, te da je najjače dokaze Tužiteljstvo imalo u odnosu prema generalu Čermaku, a on je oslobođen', rekao je Puhovski.

>> Gotovini 24, Markaču 18 godina zatvora, Čermak oslobođen

>> I lijevi i desni složni: Presuda je sramotna!

Smatra kako je u širem smislu zabrinjavajuće to što sud tvrdi da je vlast zlouporabljena na svim razinama, od bivšeg predsjednika Tuđmana do generala Markača, dok se užem smislu prenaglašava granatiranje i govori da je ono bilo glavni razlog za bijeg stanovništva. Pritom se, podsjeća Puhovski, potpuno zanemarilo da je general Gotovina već u roku od 24 sata nakon Oluje bio u BiH. (Hina)