Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30 milijuna izostanaka

Kad roditelji lažu za svoju djecu: Ministrica želi ograničiti broj ispričnica, liječnici se bune - ''Taj se problem ne rješava u ordinacijama''

Ministrica Blaženka Divjak želi ograničiti opravdavanje sati putem ispričnica (Foto: Dnevnik.hr)
Ministrica Blaženka Divjak želi ograničiti opravdavanje sati putem ispričnica (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ministrica Blaženka Divjak želi ograničiti opravdavanje sati putem ispričnica (Foto: Dnevnik.hr) Ministrica Blaženka Divjak želi ograničiti opravdavanje sati putem ispričnica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Elena Boljkovac (Foto: Dnevnik.hr) Elena Boljkovac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Jelena Rakić Matić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Pisali su roditelji ispričnice i to punom parom pa su učenici u prošloj školskoj godini prikupili više od 30 milijuna izostanaka - većinom opravdanih.

„Naša intencija je da taj broj izostanaka ograničimo, ne da ga ukinemo, nego ograničimo broj izostanaka koji mogu roditelji opravdati. Početna ideja je da to bude tri dana u svakom polugodištu“, kaže Blaženka Divjak.

Pročitajte i ovo Bicikli - 5 Djeca oduševljena Rekreacija za sve: Općina svim učenicima trećih razreda poklonila bicikle Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Ravnateljice nije bilo Roditelj u učionici nasrnuo na profesora: "Ovo nije prvi napad u toj školi, što je poduzela ravnateljica?"

Roditelji su mogli opravdati do tri uzastopna dana i to nekoliko puta na mjesec. Do prije nekoliko godina situacija je bila obrnuta, ispričnice za sve pisali su samo liječnici, a neopravdanih sati bilo je dvostruko više nego sada. No liječnici ne žele opet bespotrebno puniti čekaonice.

„Ako roditelj kaže da je dijete imalo proljev, koja je razlika u tome da mu ne vjeruje razrednik, učitelj ili ravnatelj, a ja moram vjerovati tom roditelju“, pita se Jelena Rakić Matić iz Koordinacija hrvatske obiteljske medicine.

Ministrici su uputili dopis u kojem traže rješavanje problema zašto učenici izostaju, a ne tko će to pravdati.

Zašto se problem ne bi rješavao gdje mu je mjesto u školi i obitelji, svi drugi razlozi zašto netko ne pohađa nastavu, izbjegava ispit, ne pojavljuje se i slično. To sigurno nisu ordinacije obiteljske medicine“, kaže Rakić Matić.

U posljednjih pet godina imamo 12 posto manje učenika, a 20 posto opravdanih više izostanaka i to većinom roditeljskih.

„To je medvjeđa usluga koju obitelji rade djetetu jer na taj način vadimo van iz okoline u kojoj može naučiti važne vještine za njegov daljnji život“, pojašnjava Elena Boljkovac, školska psihologinja.

Jer, javna je tajna da roditelji to nerijetko rade baš u vrijeme ispita.

Kakva je to borba za ocjene najbolje pokazuje podatak da je prije pet godina 39 posto učenika školsku godinu završilo s pet, a ovu školsku godinu gotovo svaki drugi učenik imao je ocjenu odličan, njih čak 47 posto.

No nikakva ograničenja, propisi i zabrane roditelje ne mogu spriječiti da, makar i u dobroj namjeri, lažu za svoju djecu. To je ipak stvar kućnog odgoja.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  Aktualno Propao veliki norveški projekt u Vukovaru, sada od Hrvatske traže natrag 1,3 milijuna eura Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Interkulturalna škola u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marijan Pavliček zamjenik gradonačelnika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) Marijan Pavliček zamjenik gradonačelnika Vukovara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika reda srpske zajednice (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Propao veliki norveški projekt u Vukovaru, sada od Hrvatske traže natrag 1,3 milijuna eura 1/4 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene