Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sinoć je u zagrebačku zračnu luku sletjelo 85 radnika Geofizike, 18 hrvatskih i 15 stranih državljana koji su radili u Libiji.


Večeras se očekuje dolazak pet hrvatskih državljana koji su uspjeli doći do Egipta gdje su ih djelatnici našeg veleposlanstva ukrcali na let za Hrvatsku. U Zagreb večeras stiže i 28 radnika Montmontaže koji su iz Libije stigli brodom do Malte.

Vezani članci Saša Kopljar, istraživanje, što Hrvati misle o ratu? Što Hrvati misle o ratu u Ukrajini? Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje Slika nije dostupna 'Dat ćemo sve od sebe da i zadnji Hrvat izađe iz Libije'

>> Hrvati ubrzano pokušavaju napustiti Libiju

Prema posljednjim podacima, u Libiji je još 26 radnika Crosca koji se nalaze u blizini Kufre i oko 30 hrvatskih državljana koji rade za strane tvrtke. Iz Ministarstva vanjskih poslova rekli su nam da rade i na tome da se i njih što prije evakuira.

'Intenzivno radimo zajedno s Croscom na evakuaciji preostalih 26 radnika iz unutrašnjosti zemlje, iz područja kraj Kufre, ali vam u ovome trenutku ne mogu reći kako i na koji način. Doista se poduzima sve i vjerujemo da će se uspješno okončati i ta evakuacija', rekao je glasnogovornik Mario Dragun.

Od otprilike 340 osoba koje je Hrvatska dosad evakuirala iz Libije, tristotinjak je bilo hrvatskih državljana i četrdesetak stranaca, rekao je Dragun. Hrvatska pomaže u evakuaciji i hrvatskih državljana koji su radili za strane tvrtke.

"Uspješno smo primili preko Egipta još pet hrvatskih državljana koji su radili za strane tvrtke i u tijeku je njihov transfer prema Hrvatskoj." Hrvatski diplomati "dočekali su ih na egipatsko-libijskoj granici i odvezli do Kaira. MVPEI im je izdao isprave i kupio karte da mogu dalje prema Hrvatskoj", rekao je Dragun.

'Očekujemo da se i dio hrvatskih državljana koji su bili u priobalju ukrca u crnogorski trajekt Sveti Stefan 2', rekao je Dragun. Taj je brod u nedjelju ujutro uplovio u luku Raš Lanuf. Po crnogorskim izvorima, u njemu će biti prvenstveno Rusi i Crnogorci, ali i državljani drugih zemalja. Brod je zakupila ruska tvrtka za koju rade građani iz više zemalja, a rusko ministarstvo za izvanredna stanja priopćilo je da će brodom evakuirati državljane Rusije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i još 18 zemalja.

Kad Hrvatska uspije evakuirati Croscove zaposlenike s juga Libije, u toj će zemlji ostati samo pojedinačni hrvatski građani, rekao je Dragun.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju