Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svatko od nas poznaje nekoga tko se u posljednje vrijeme odselio iz Hrvatske u potrazi za boljim životom.


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u dvije godine, 2012. i 2013., iz Hrvatske je iselilo gotovo 28 tisuća stanovnika. To je grad veličine Vukovara.

Zbog nedostatka posla najviše iseljavaju stanovnici slavonskih županija. Za razliku od nekih ranijih migracija, sada iseljavaju uglavnom mladi i obrazovani.

Vezani članci Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata - 3 Tužne priče iz kolone sjećanja: "Muž mi je poginuo kad i sin. Emocije su jako teške" Sandra Rapčak Škomrlj, Udruga djece poginulih i nestalih branitelja Sandrin otac je imao 24 godine kad je nestao, a potraga za njime traje 31: "Iz naše kuće je otišao na farmu, a obitelj je zarobljena"

Glavni motiv odlaska - posao. Vukovarski Zavod za zapošljavanje prošle je godine zbog posla u inozemstvu izbrisao 407 osoba. Odlaze mladi i obrazovani ljudi.

'Promijenio se rekao bih u odnosu na onaj veliki iseljenički val 60-ih godina obrazac iseljavanja. Tada su uglavnom odlazili pojedinci sa nižom stručnom spremom. Danas odlaze mladi, uglavnom cjelovite obitelji, sa visokim obrazovanjem', pojašnjava Dražen Živić, demograf.

Koliko Hrvata odlazi iz zemlje? - Točni podaci ne postoje!

Najviše Hrvata iseljava u Njemačku, Austriju, Švedsku, Irsku. Za malu Hrvatsku svaki je odlazak veliki gubitak.

'Svaki onaj koji iz Hrvatske odseli odnese znanje koje je stekao, sposobnosti svoje, ali i odnosi neko buduće rađanje koje će ostvariti negdje drugdje, a neće ostvariti u vlastitoj državi jer su vrlo rijetki oni koji se vraćaju', kaže Živić.

Mlade koji danas isele Hrvatska može očekivati tek kad postanu umirovljenici. I tada se vraćaju uglavnom bez potomaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju