Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas dolazi 100 kamiona i 200 traktora

Seljaci ostali preko noći na ulici u Zagrebu, stiže 'pojačanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio poljoprivrednika koji je jučer prosvjedovao pred Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja započeo je jučer kasno poslije podne pregovore s državnim tajnikom u tom Ministarstvu Krešimirom Kuterovcem. No, oni još nisu urodili plodom pa je tako Vukovarska ulica jutro dočekala potpuno blokirana nepreglednom kolonom traktora.

Iako se činilo da do pregovora s Kuterovcem neće doći, s obzirom da dio predstavnika poljoprivrednika nije želio razgovarati s predstavnikom Ministarstva već samo Vlade, desetak prosvjednika pristalo je ući u Ministarstvo na pregovore.

Pročitajte i ovo Francuski seljaci blokirali autocestu - 2 Nezadovoljni radom vlade VIDEO Francuski seljaci blokirali autoceste: Konvoj traktora stvorio kaos oko Pariza, čeka se premijerov govor Prosvjed njemačkih seljaka u Berlinu - 5 Veliki prosvjed VIDEO Tisuće traktora stigle u Berlin, sprema se kaos: Zatvoren centar grada

No, na sastanku prosvjednici nisu čuli ništa pametno pa su ostali i preko noći i blokirali Vukovarsku aveniju ispred Ministarstva poljoprivrede. Kako su najavili, danas će im se priključiti još 100 kamiona i 200 traktora. A svi traktori koji su trenutno na Velesajmu sada će se prebaciti u Vukovarsku aveniju. 'Došli smo u Ministarstvo pregovarati, ali nije postignut nikakav rezultat, jer se s njima ne može pregovarati', izjavio je nakon prekida pregovora Mladen Šolčić, proizvođač mlijeka iz Patkovca kraj Bjelovara.

Policija prosvjednicima dopustila da traktorima zauzmu dva od tri prometna traka na obje strane Ulice grada Vukovara u kojoj je sjedište Ministarstva. Miketek je ponovio da seljaci traže dolazak predsjednika Vlade Ive Sanadera.

Novinarima okupljenima ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede Miketek je kazao kako je prosvjednicima bilo dojavljeno da će ih tijekom dana primiti netko od predstavnika Vlade, ali da to toga još uvijek nije došlo. Oko 17 sati Miketek je kazao da prosvjednici predstavnicima Vlade daju rok od još pola sata da ih prime. Ukoliko se nitko ne javi u tom roku, svi se traktori sa Zagrebačkog velesajma vraćaju i blokirat će Zagreb, kazao je Miketek. Istaknuo je i da, ukoliko se tijekom jučerašnjeg dana ne postigne nikakav dogovor, danas nastavljaju s prosvjedima, u kojima će im se, kako je rekao, pridružiti prosvjednici s kamionima iz Slavonije.

Vlada poručuje da se pregovarati treba s Ministartvom poljoprivrede

Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun izjavio je jučer poslijepodne da za sada nisu planirani nikakvi razgovori poljoprivrednika prosvjednika u Vladi te da je nadležni resor za razgovore o tim problemima Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. 'Za sada neće biti nikakvog posebnog razgovora u Vladi, budući da je nadležni resor, Ministarstvo poljoprivrede mjesto na kojem se rješavaju takvi problemi', rekao je Mehun.

Seljaci prolijevali mlijeko

Jučer oko 15 sati poljoprivrednici s 200-tinjak traktora blokirali su promet u ulicama uokolo zgrade Ministarstva poljoprivrede u Ulici grada Vukovara ispred kojeg su u znak protesta prolijevali mlijeko, a najavljivali suda će u Zagrebu 'kampirati' koliko bude potrebno. Nakon toga ih je policija prisilila da odu na veliko parkiralište ispred Zagrebačkog Velesajma.

Očekujemo ukupno oko tisuću traktora s prosvjednicima iz gotovo svih dijelova Hrvatske i kampirat ćemo koliko bude potrebno, izjavio je novinarima okupljenim ispred Ministarstva predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije Ivica Miketek

Traži se ostavka Željka Mavrovića

Miketek je novinarima podijelio liste sa zahtjevima poljoprivrednika, među kojima je hitna isplata svih potpora, subvencioniranje kamata na kredite po europskim uvjetima kreditiranja u poljoprivredi (s kamatnom stopom od 2 posto), uvođenje moratorija na anuitete i kamatu na sve kredite u poljoprivredi u razdoblju od jedne godine. Također, od Vlade zahtijevaju otkup i isplatu svih količina pšenice po cijeni od 1,25 kuna po kilogramu te da država za zalihe mlijeka subvencionira proizvođače, a ne prerađivače, itd.

Prosvjedima su se pridružili i poljoprivrednici okupljeni u Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka te Zajednicu udruga seljaka Slavonije i Baranje, čiji je predsjednik Antun Laslo kazao da će, ukoliko se ne riješe njihovi zahtjevi, 'blokirati Zagreb, granične prijelaze i prosvjedi će biti po cijeloj zemlji'. Prosvjed, kako je rečeno, podržava i više stotina članova Hrvatskog seljačkog saveza (HSS), u ime kojih je Tomislav Pokrovac najavio da će večeras tražiti smjenu predsjednika tog saveza Željka Mavrovića.

Od ranog jutra kolone traktora se kretale prema Zagrebu

Iz Gudovca pokraj Bjelovara krenulo je jučer ujutro prema Zagrebu 70-tak, a i iz Virovitičko-podravske županije 80-tak prosvjednika. Razlog je nezadovoljstvo stanjem u poljoprivredi, visoke kamate, neisplaćeni poticaji i otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda. Prosvjednici, uz ostalo, traže smjenu ministra Božidara Pankretića.

Među njima bilo je i članova Hrvatskog seljačkog saveza koji nisu prihvatili stajalište čelništva svog saveza koje se usprotivilo prosvjedu i reklo kako teško stanje u agraru treba rješavati razgovorima . Pred okupljenim novinarima prije polaska prosvjednici su izrazili neslaganje s jučerašnjim izjavama predsjednika Hrvatskog seljačkog saveza Željka Mavrovića koji je pozvao da se problemi rješavaju pregovorima, a ne prosvjedima.

Među prosvjednicima je bio i predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača holstein goveda Josip Vinceković koji je istaknuo da se prosvjedom želi senzbilizirati Vlada za stanje u agraru. Upozorio je da je stanje izrazito teško u proizvodnji mlijeka, jer se cijena mlijeka odnedavno računa prema prosjeku u EU pa su cijene pale, a seljaci, koji su kreditno zaduženi jer su uložili u gradnju suvremenih farmi, sada svojim prihodima ne mogu pokrivati troškove pa se boje da će im banke blokirati račune. Stoga traže da Vlada nađe mogućnost reprogramiranja kredita.

Poljoprivrednici okupljeni oko Stočarsko-ratarske udruge Virovitičko-podravske županije iz Čađavice, Slatine, Virovitice i Pitomače krenuli su u prosvjede unatoč 'pritiscima da to ne čine', rekao je predsjednik Udruge Željko Maletić, no nije precizirao o kakvim je pritiscima riječ i tko ih je upozoravao na odustajanje. Podršku članovima Stočarsko-ratarske udruge dao je i Savez poljoprivrednih udruga Virovitičko-podravske županije.

Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo izjavio je kako su seljaci iz Đakovštine krenuti u 8 sati prema Zagrebu 'jer su zamoljeni od stočara da krenu sat kasnije dok se namiri stoka i obave ostali poslovi'. Kazao je kako se na benzinskoj postaji kod Đakova okupilo oko 7 sati već 60-tak seljaka s traktorima i automobilima, dodavši kako su ga kasno sinoć izvijestili seljaci iz Istre da će također doći na prosvjede u Zagreb.

Seljaci su nezadovoljni jer im je, kako kažu, ugrožena egzistencija zbog visokih cijena kredita, odbijanja reprogramiranja kredita, neisplaćenih poticaja, ali i zbog 'totalne nebrige države za njihov položaj'.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene