Ivona Milinović (Foto: Pixell)
Ivona Milinović (Foto: Pixell)

HDZ-ova riječka gradska vijećnica Ivona Milinović razriješena je dužnosti predsjednice Odbora za nacionalne manjine Gradskog vijeća na sjednici u utorak, nakon što je sama dala ostavku na tu funkciju prošlog tjedna.


Ivona Milinović dala je ostavku na mjesto predsjednice Odbora za nacionalne manjine riječkog Gradskog vijeća, a u utorak je razriješena dužnosti.

Ta odluka posljedica je gostovanja Milinović u "Podcastu Velebit", gdje je iznijela niz kontroverznih izjava vezanih za srpsku nacionalnu manjinu. Za pjesmu Hajdukovih navijača Torcide, čiji su stihovi: ''Rijeko, puna si Srba, ne brini, Rijeko, ima još vrba'', Milinović je rekla da je neprimjereno pjevati takve pjesme "i davati Pupovcu argument da sutradan plače: ''Evo su Hrvati fašisti''.

"Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40", izjavila je u emisiji Milinović.

Ivona Milinović (Foto: Pixell) Riječka vijećnica HDZ-a: "U Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Ne trebaju nam nikakve vrbe. Možda po nekim selima gdje ih ima 30 posto"

Ivona Milinović (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) HDZ-ovka se zbog izjave o Srbima ispričala javnosti, ali ne i Torcidi: ''Za mene postoje ljudi, ili smeća''

Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja Gradskog vijeća Rijeke zatražio je da je se razriješi s mjesta predsjednice Odbora za nacionalne manjine, a potonji je za prošli četvrtak sazvao sjednicu na kojoj se trebalo o tome raspravljati, no sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma. Istog dana, međutim, Milinović je dala ostavku na tu dužnost.

Gradsko vijeće u utorak ju je razriješilo jednoglasno, pri čemu je i ona glasala ''za''.

Volk: Osramotila je sebe i cijelo Gradsko vijeće

Kako je obrazložio gradski vijećnik Valter Volk (SDP) u ime Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja, zahtjev za njezinim razrješenjem podnijet je jer je, kako je kazao, tim sramotnim slučajem govora mržnje osramotila sebe i cijelo Gradskog vijeće.

"Ovakvom huškačkom govoru nema mjesta u javnom prostoru i bez obzira na naknadnu ispriku i relativizaciju onoga što je izgovorila, Ivona Milinović mora odgovarati za svoje postupke pogotovo jer joj to nije bilo prvi put", rekao je.

Dodao je i da je Odbor prije nešto manje od godinu dana zatražio od HDZ-a da upozori Milinović da svojim istupima u javnosti ne zastupa interese nacionalnih manjina, nego upravo suprotno, svojim istupima u javnosti, posebice na društvenim mrežama, omalovažava sve pripadnike nacionalnih manjina, što je potpuno nespojivo s funkcijom koju obnaša.

U raspravi su njezine izjave osudili klubovi vijećnika SDP-Laburisti-SDSS, potom HSU-IDS, klub vijećnika HNS-a, klub vijećnika PGS-a, klub vijećnika Liste za Rijeku te klub vijećnika Akcija mladih i Živi zid, ističući kako se radi o neprimjerenoj izjavi i neprihvatljivom govoru mržnje.

Milinović: Nije bilo nikakvog govora mržnje

HDZ-ov vijećnik Josip Ostrogović ustvrdio je da je nepotrebna rasprava o toj temi jer je Milinović već podnijela ostavku.

Ivona Milinović na sjednici je kazala da je ponosna na rad Odbora za nacionalne manjine jer su, kako je kazala, nakon više od desetljeća za 50 posto povećali sredstva za rad vijeća nacionalnih manjina.

"Što se tiče izjave, tko želi biti zlonamjeran, bit će i izvući će izjavu iz konteksta, a tko nije, bit će objektivan i pogledat će cijelu emisiju. Tu nije bilo nikakvog govora mržnje, moja izjava bila je izrečena u kontekstu osude šovinističkog ispada dijela Tordice, incidenta u Uzdolju. Bila je to moja namjera, nažalost nesretno sam se izrazila želeći braniti Rijeku i od osude biltena koji su grad nazvali netolerantim", rekla je Milinović.

Bez ostavke na mjesto vijećnice

Vijećnik Zvonimir Peranić, član Mosta nezavisnih lista, koji se razišao s tom političkom strankom te djeluje u Klubu vijećanika Liste za Rijeku, predložio je zaključak riječkoga Gradskog vijeća kojim se osuđuje svaki oblik mržnje, odnosno svaki istup koji narušava na bilo koji način integritet svake osobe te se Ivona Milinović poziva da podnese ostavku i na dužnost gradske vijećnice, zbog skandaloznih i tužnih izjava.

Taj zaključak je usvojen s 20 glasova za, šest glasova protiv te dva suzdržana. Unatoč tome, Milinović je istaknula da ne namjerava podnijeti ostavku na dužnost gradske vijećnice, odnosno da smatra kako je pokazala svoju političku odgovornost podnijevši ostavku na mjesto predsjednice Odbora za nacionalne manjine. "Kao vijećnica odgovaram samo biračima", rekla je. (Hina)