Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno odvjetništvo istražuje 32 predmeta zbog sumnji u ratno profiterstvo. No, više od 20 godina nakon rata bivši je premijer Ivo Sanader jedini nepravomoćnom presudom osuđen za ratno profiterstvo.


U nepravomoćnoj presudi bivši premijer Ivo Sanader kriv je za zloporabu položaja, ali i za ratno profiterstvo. U vrijeme rata uzeo je 3,6 milijuna kuna mita. 'Upravo su rat i srpska agresija bili optimalni uvjeti za ostvarenje vaših namjera. Postupali ste pritom s izravnom namjerom kao jedinim mogućim oblikom krivnje za počinjena kaznena djela', kazao je sudac Ivan Turudić na presudi Ivi Sanaderu.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Neprimjeren način iznošenja presude Sanaderu! Slika nije dostupna Ljutio suca, smijuljio se svjedocima, i 'dizao živce' svojim odvjetnicima

Na pitanje je li apsurd da imamo samo jednu nepravomoćnu presudu za ratno profiterstvo predsjednik Ivo Josipović je rekao da je pitanje preuranjeno. 'Zakon i ustavne promjene su bile nedavno, a postupci traže vrijeme', kaže predsjednik Ivo Josipović.

>> Sanaderu blokirani računi, kuća, grobno mjesto... Kako će vratiti 3,6 milijuna kuna?

Zanimljivo, ni više od dva desetljeća nakon rata nije bilo dovoljno da se istraže oni koji su rat iskoristili u svoju korist, a Zakon i Ustav mijenjali su se netom prije Sanaderove optužnice. DORH ipak poručuje da se radi. 'Državno odvjetništvo je u vezi ratnog profiterstva podiglo jednu optužnicu, a u jednom su predmetu istraživanja u tijeku', stoji u priopćenju.

Na naš upit o drugim slučajevima informaciju su još nadopunili i navodom da nadležna državna odvjetništva provode izvide u 31 predmetu temeljem kaznenih prijava. 'Neka djela ne smiju biti zaboravljena', poručuje predsjednik Josipović.

Nove presude trebale bi pokazati koliko je takvih djela bilo, iako struka upozorava da je zakon takav da u konačnici ovisi o slobodnom sudačkom uvjerenju što može biti i opasno. Pa je tako po uvjerenju jednog sudskog vijeća bivši premijer Sanader za sada jedini hrvatski ratni profiter.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook