Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro premijera

"Povukao sam se na selo i izolirao od svega": Bivši predsjednik napisao operu o ubojstvu koje je šokiralo svijet

Iako je većini poznat kao bivši hrvatski predsjednik, Ivo Josipović može se pohvaliti i bogatom skladateljskom karijerom. Idući tjedan u Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se premijera njegove opere o ubojstvu Johna Lenona.

Opera bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića – koji je skladao djelo o ubojstvu Johna Lennona – idućeg će tjedna biti premijerno prikazana u Hrvatskom narodnom kazalištu.

"Ideja je stara možda nekih 10-15 godina. Mene je fascinirao taj fenomen slavne osobe Lennona, zaista velikog umjetnika. S druge strane je osoba koja ga obožava, ali ga u jednom trenutku ubija. Taj fenomen me zanimao možda kao profesora kaznenog prava. Puno sam o tome razmišljao", rekao je.

Pročitajte i ovo Ivo Josipović Zbog zločina u Ukrajini Bivši predsjednik Josipović, stručnjak za međunarodno pravo, o uhićenju i procesuiranju Putina: "To nije realno očekivanje"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obavljen je i alkotest Vlasnik kafića u čiju se terasu zabio Josipović: "Šteta je 4000 eura, a najviše mi je žao studentica"

Zbog politike je ta ideja o operi dugo ostala samo u njegovoj mašti. Tek kada se povukao iz javnog života, mogao se u potpunosti posvetiti njezinoj realizaciji.

"Povukao sam se na selo, izolirao od svega i napisao operu. Publika sigurno ne bi trebala očekivati da će čuti Lenonove pjesme. Nema ih. To je isključivo moja glazba, onako kako ja inače pišem", kazao je Josipović.

Priču o ubojstvu koje je uzdrmalo suvremeni svijet, mnogi su tematizirali u filmovima, mjuziklima, kazališnim predstavama, a sada će je hrvatski gledatelji imati priliku gledati u operi.

Više o njoj možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene