Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što se Angela Merkel 1. srpnja nije pojavila na proslavi hrvatskog ulaska u EU u Zagrebu zbog brojnih obaveza, uskoro bi ipak mogla doći.


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u utorak da je njemačka kancelarka Angela Merkel "uglavnom pristala doći" u Hrvatsku, na regionalni summit koji bi se u srpnju trebao održati u Dubrovniku.

Vezani članci Angela Merkel (Foto: AFP) ''Postratni svjetski poredak je gotov'': Merkel pozvala EU da se ujedini i suprotstavi Kini, Rusiji i SAD-u Ivana Petrović donosi detalje o sastanku u Berlinu (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović o berlinskom sumitu o Balkanu: "Nitko ne očekuje nekakav spektakularan, bitan i konkretni rezultat"

"Dobri su nagovještaji da će kancelarka Merkel doći u Hrvatsku", rekao je Josipović. "Očekujem da će možda biti i nekih drugih važnih osoba iz Europske unije, ali najvažniji gost, najvažnija osoba je kancelarka Merkel", naglasio je Josipović, odgovarajući na pitanja novinara u Ašgabatu.

Angela Merkel: Nitko ne bi trebao sumnjati u odlučnost EU-a glede sankcija Rusiji

Predsjednici Hrvatske i Slovenije, Ivo Josipović i Borut Pahor prošle su godine zajedno inicirali redovne sastanke šefova država jugoistočne Europe. Svrha sastanaka je razmotriti daljnju dinamiku procesa proširenja EU-a, pronaći unutar regije kapacitete za rješavanje međusobnih otvorenih pitanja te definirati neke prioritetne gospodarske i infrastrukturne projekte od zajedničkog interesa za sve zemlje regije.

"Vi znate da imamo taj format u kojem dolaze predsjednici šire regije, zajedno s nekim vodećim ljudima iz EU-a. Ovaj put je Merkel uglavnom pristala doći i puno očekujem od tog sastanka, na kojem će se razgovarati o infrastrukturi, razvoju, suradnji i proširenju EU-a", rekao je Josipović.

Na prvi sastanak održan prošlog srpnja u Brdu kod Kranja kao gost je došao francuski predsjednik Francois Hollande. Pored Josipovića i Pahora iz regije su sudjelovali predsjednici Makedonije, Srbije, Albanije, Crne Gore, Kosova, te predsjedatelj bosanskohercegovačkog predsjedništva.

Milanović: Netko je namjerno propuštao ovršiti predmete u korist države!

Kancelarka Angela Merkel nije se 1. srpnja pojavila na proslavi hrvatskog ulaska u EU u Zagrebu zbog, kako je to objašnjeno iz njemačke vlade, brojnih obaveza, ali su svi analitičari to doživjeli kao negativnu političku poruku hrvatskoj vladi zbog "slučaja Perković", koji je u međuvremenu riješen Perkovićevim izručenjem Njemačkoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook