Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spekulacije o nezakonitim radnjama

Vrkić: Ugovor sa 'Strabagom' i 'Saubermacherom' moguće je proglasiti ništavnim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić izjavio je danas kako postoje brojne okolnosti koje upućuju na protuzakonitosti u sklapanju ugovora javne ustanove Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS) s austrijskim tvrtkama 'Strabag' i 'Saubermacher' o izgradnji regionalnog odlagališta otpada, zbog čega bi cijeli proces mogao biti proglašen ništavnim.

Ako se utvrdi da je ugovor sklopljen štetnim i protuzakonitim radnjama, kojih, smatra, ne bi moglo biti bez domaćih pomagača, onda je to prilika da ga se proglasi ništavnim, a gradove oslobodi od mogućeg plaćanja obaveza od 100 milijuna kuna zbog raskidanja toga ugovora, kazao je Vrkić na konferenciji za novinare.

Nakon što su mediji objavili da je Strabag za poslove gradnje autocesta u Hrvatskoj dao mito od milijun eura, odlučio sam javno postaviti pitanje: koliko je trebalo dati nekome u Osijeku da bi se došlo do sto milijuna kuna?, kazao je Vrkić.

Ustvrdio je kako se došlo do saznanja da je Strabag na sličan način funckonirao u istočnoj Njemačkoj te da austrijsko državno odvjetništvo istražuje slične slučajeve davanja mita od strane 'Strabaga' u pojedinim regijama gdje su obavljali poslove. Zapitao je kako nikome nije palo na pamet da provjeri s kime se sklapa posao, ako je očito da je to način funkcioniranja 'Strabaga'.

>>
Pet slavonskih gradova u škripcu: Izgubili na sudu, dužni 80 milijuna kuna

Vidimo da je to model ponašanja tvrke, koja je ozbiljno ušla u ovaj posao s namjerom da pokupi novac, koji nije zaslužila, odnosno da je ovdje ispletena međunarodna kriminalna mreža, a nadamo se da će to prepoznati i naši istražitelji, kazao je Vrkić.

Ocijenio je kako sve ovo ne bi moglo odraditi 'da ovdje nije bilo domaćih pomagača, koji su odradili posao u korist onih, za koje se pretpostavlja da su tako radili i u drugim zemljama' te izrazio uvjerenje da će već podnesene kaznene prijave završiti tako da će netko završiti iza rešetaka, i da će se ugovor, zbog kriminalnih radnji, proglasiti ništavnim.

Dodao je kako su čelnici pet slavonskih gradova prošli tjedan uputili pismo premijeru Zoranu Milanoviću te ga zamolili da se o tome razgovara, kako bi se 'zaustavilo Strabag, koji ima i neke druge poslovne interese u Hrvatskoj, dok se ne riješi ovaj problem', a i da se, u slučaju gubitka sudskog spora, skupa s Vladom ostvari mogućnost za nagodbu.

Zagrebački Trgovački sud nedavno je donio rješenje temeljem kojeg je ZOIS izgubio prvostupanjski sudski spor protiv 'Strabaga' i 'Saubermachera' zbog raskida ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada, koja nikada nije ni započeta. Ako bi presuda postala pravomoćna, gradovi osnivači ZOIS-a - Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir, Županja i Osijek - platiti bi odštetu od oko 100 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Andrej Plenković "Druži se s kriminalcima" Vlada o Milanovićevim izjavama: "Novi pisani uradak patološkog lažljivca demonstrira obrazac ponašanja iskompleksiranog luzera"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene