Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko odlaganja otpada

Pet slavonskih gradova u škripcu: Izgubili na sudu, dužni 80 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javna ustanova koju je osnovalo pet slavonskih gradova izgubila je spor protiv dviju austrijskih tvrtki zbog čega bi ti gradovi trebali platiti odštetu u iznosu od oko 80 milijuna kuna. Ipak, imaju pravo na žalbu.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izvijestio je danas kako je javna ustanova Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS), koju je osnovalo pet slavonskih gradova, izgubila sudski spor protiv austrijskih tvrtaka 'Strabaga' i 'Saubermachera' zbog raskida ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada te da bi gradovi zato trebali platiti oko 80 milijuna kuna odštete.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Slika nije dostupna Zbog centra za zbrinjavanje otpada Slavonija mora platiti 50 milijuna kuna odštete Austrijancima

Riječ je o Vukovaru, Vinkovcima, Belom Manastiru, Županji i Osijeku.

>> Zabrana odlaganja otpada i u Biogradu na Moru

Zbog nepoštovanja odredaba ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta otpada kod osječkog prigradskog naselja Antunovca, posebice zbog nedobivanja građevinske dozvole u predviđenom roku, ugovor je raskinut u siječnju 2009., nakon čega su 'Strabag' i 'Saubermacher' pokrenuli sudski spor tražeći odštetu za izgubljenu dobit.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Vrkić je izvijestio kako je od zagrebačkoga Trgovačkog suda danas dobio rješenje kojim se potvrđuje prvostupanjski pravorijek arbitražne komisije na temelju kojega bi pet gradova trebalo platiti oko 80 milijuna kuna za posao koji nikada nije odrađen, a nije ni počeo.

Najavio je kako će Gradska uprava poduzeti sve pravne radnje jer ima pravo na žalbu kojom će pokušati osporiti sadržaj toga sudskog rješenja, ali se boji da bi za neke kriminalne radnje međunarodnog kriminala račun na kraju mogli plaćati građani, u čemu, ustvrdio je, ne želi sudjelovati.

Vrkić je pozvao i hrvatsku Vladu da se uključi u taj slučaj jer se, kako je rekao, 'ne može dogoditi da poharani istok u ratu u miru opljačkaju oni koji nisu napravili nikakav posao', a iz toga kraja žele uzeti golem novac.

Upozorio je Vladu kako je, po njegovim informacijama, u monetizaciji Hrvatskih autocesta (HAC) navodno spreman sudjelovati i 'Strabag' te se zapitao može li u takvim projektima sudjelovati netko tko, kako je rekao, 's ovih prostora pokušava oduzeti nešto što mu ne pripada'.

Vrkić je izvijestio kako je zbog tog slučaja već podignuto desetak kaznenih prijava, ali nema informacija je li nešto učinjeno pa je pozvao državna tijela da 'zaštite građane od onih koji su smišljeno napravili sve kako bi došli do novca koji im ne pripada'.

Izvijestio je kako je i osobno podnio kaznenu prijavu protiv nekoliko osoba jer je dosad za odvjetničke usluge za spor koji je izgubljen plaćeno 12 milijuna kuna.

'Bit ćemo ustrajni u tome da ne sudjelujemo u pljački koja je organizirana protiv istoka Hrvatske. Ako ovo dođe na naplatu, pitanje je što možemo raditi s proračunom jer smo ionako zatekli praznu blagajnu', zaključio je Vrkić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene