Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši šef Agrokora

Ivica Todorić: "Stvarao sam hrvatsku industriju iz pepela, ni iz čega. Ali sad sam sretan jer radim dobru stvar za državu"

Ivica Todorić
Ivica Todorić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivica Todorić Galerija 1/1 >>
Bivši vlasnik Agrokora na konferenciji za novinare pokazao je mailove koje su si slali članovi grupe Borg. Rekao je da su mu koncern oteli i da je sa svime bio upoznat i premijer Plenković.

"Prije tri godine već su počela određena pisanja i tračevi o Agrokoru. Došla mi je gđa Martina Dalić u ured i rekla: 'Prepiši svoju kompaniju kod javnog bilježnika. Bit će nova skupština, novi nadzorni odbor i ti se miči iz firme.' Nije onda to mogla raditi bez Plenkovića. Nastojao sam biti što je moguće mirniji", počeo je konferenciju za novinare Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora, današnje grupacije Fortenova

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović Potpuni debakl u slučaju Agrokora: "Otvara se novi problem, a DORH je Todorića trebao pitati ključno pitanje vezano za rusku banku"

Rekao je da je prijavio premijera i gđu Dalić, ali da je prijava odbijena. 

"Imao sam tada pravo na uvid u spis i ja sam tada dobio puno dokaza", kazao je Todorić i dodao da ima više od 600 mailova dokaza

Todorić je rekao da je cijela situacija vezana za Agrokor vrlo komplicirana i da je teško sve prepričati. Pripremio je tri prezentacije. 

"Gospodin Plenković i njegovo društvo postavili su stvar kao da sve počinje s 22. veljače. Tada su okupili grupu Borg. Onda se sva dokumentacija prilagodila tome. Prvi mail koji smo mi dobili je od 22. veljače 2017. koji je gospodin Korunić pisao članovima grupe Borg. Postoji pet mailova grupe Borg. Oni govore sve. U prvome mailu, od 23. veljače, oni su se, po izjavi gđe Dalić, okupili, a ja sam 20. potpisao zajam za Agrokorov kredit za svu svoju imovinu. Korunić piše da u prilogu šalje stanje Agrokora. On je imenovan dan prije i za 10 sati već je imao stanje Agrokora. Drugi i treći mail on šalje Martini Dalić i Zdravku Mariću. Mariću je slao na službeni mail ministarstva. Poslao mu je i uradak u kojem kaže da Todorić treba doći u Vladu na sastanak. Da moram svoju kompaniju za 1 euro prodati", ispričao je Todorić i dodao je da je i premijer već na početku dobio mail da ga se hitno sazove na sastanak.

"Most luduje zbog Rusa"

"Tu je i mail gđe Dalić u kojem ona pokušava nadopuniti hodogram. Ona kaže da nakon ovoga više vlasnička struktura Agrokora neće biti kakva je bila. U ovih pet malih mailova sve se vidi", rekao je. 

Rekao je i da su mu iz grupe Borg rekli da ili će pristati na predaju Agrokora ili će donijeti novi zakon. Ponovio je da je od početka sa svime bio upoznat i premijer. 

"U trećoj je prezentaciji mail koji Dalić piše grupi Borg. Oni su razmišljali na koga će ići moja kompanija jer su me tražili da je predam. Bilo je prijedloga da Šavorić postane vlasnik. Dalić je na to rekla da to mora biti osoba od povjerenja premijera. I rekla je ključnu riječ: Čekamo da premijer kaže tko će biti novi vlasnik. Nama se žuri da to obavimo jer Most luduje zbog Rusa. Nevjerojatno", kazao je Todorić.

Bivši vlasnik Agrokora rekao je i da je velik dio koncerna opljačkan, a njegova industrija bačena na koljena. 

"Procesi koje danas vode su kriminalni. Provode nagodbu koju ne mogu provesti. Što se tiče pljačke, koliko je i što iz Hrvatske izneseno, da samo se pravno postupi, Hrvatska bi dobila toliki novac nazad da bi pokrenula svoju industriju nevjerojatnom snagom. No još se političkim putem brani pravnoj državi da provodi zakone", optužio je Todorić. 

"Netko je opljačkao milijardu eura"

Rekao je i da Agrokor nije bio u problemima. 

"Ja sam od pepela stvarao hrvatsku i regionalnu industriju. Iz pepela. Ni iz čega sam stvorio kompanije vrijedne milijarde. Veselio sam se, radio sam 24 sata dnevno. Ali i sad se veselim. Danas sam još sretniji, nije mi jednostavno, ali borim se za nešto što će za ovu državu imati velike koristi", rekao je Todorić. 

Novinare je zanimalo koliko je novca, prema njegovim tvrdnjama, ukradeno i kako je firma predana, jer se izvana čini kao prijenos duga u vlasništvo.  

"Vi znate da je mene prvo napao ruski ambasador. Ne bih dalje o tome govorio. Dalje bih vam htio kazati gdje je korist. Morate znati da je Fortenova procijenila imovinu Agrokora na 21 mlrd. kuna, a po nama je ona bila 24 milijarde. Praktički su imali istu vrijednost kao i mi. Oni su 21 milijardu kuna prenijeli u Nizozemsku, a njihova su potraživanja 14 milijardi. U međuvremenu je netko opljačkao najmanje milijardu eura. Kad je potpisan roll-up, otišlo je 530 milijuna. A gdje su savjetnici...", kazao je.  

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene