Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odazvao se pregovorima

Babić: Štrajk liječnika će prestati kad potpišemo kolektivni ugovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata koji je već dva tjedna u štrajku, odazvao se danas nastavku kolektivnih pregovora u Ministarstvu zdravlja nakon očitovanja Ministarstva rada i mirovinskog sustava da nema zakonskih prepreka njegovu sudjelovanju u pregovorima dok štrajk traje.

Kao uvjet za prekid štrajka, u izjavi novinarima, ponovio je zahtjev za potpisivanjem kolektivnog ugovora, koji će u ime liječnika potpisati njihov sindikat.

Pregovorima su se odazvale i predsjednice druga dva reprezentativna sindikata u zdravstvu - predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek, čiji sindikat nije ni bio u štrajku, te Anica Prašnjak, čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara, koji je devetodnevni štrajk prekinuo prošloga četvrtka.

Što se tiče liječnika, koji danas štrajkaju petnaesti dan, Babić je rekao da 'štrajk neće prekinuti bez potpisivanja dokumenta koji ima snagu utuživosti'.

>>
Liječnici: Dajemo sve od sebe, ne možemo još i plaće!

Istaknuo je da ga neće zadovoljiti nikakvi 'zapisnici, zaključci i evidencije koje se poslije spore, a putem suda se ne može ostvariti ono što je u njima ugovoreno i zapisano'.

Kolektivni pregovori prekinuti su prekjučer na zahtjev Spomenke Avberšek koja je tražila izuzeće Babića tvrdeći da je sudjelovanje u kolektivnim pregovorima za vrijeme štrajka 'presedan dosad neviđen na hrvatskoj sindikalnoj sceni'.

U međuvremenu zatraženo je očitovanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava koje je utvrdilu da zakonskih prepreka ipak nema. Babić je danas rekao kako je njemu to bilo jasno još u ponedjeljak 'ali je dopustio stanku jer su drugi to zatražili'.

To je sada i struka potvrdila, i sada je sve jasno, ustvrdio je rekavši kako je pregovore, i ovaj put, došao u dobroj vjeri. 'Ostat ću ako treba i do pola noći, a ako se ne dogovorimo, zna se tko je kriv', kazao je Babić novinarima uoči sastanka.

Anica Prašnjak rekla je kako je dogovoreno da pregovori danas traju do 16 sati, dok je Spomenka Avberšek izbjegla dati izjavu. (Hina)

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje" Vili Beroš Legitimno, ali... Ministarstvo o štrajku liječnika: "Udaljava nas od unaprjeđenja zdravstvenog sustava"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene