Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikat Ivica Babić u srijedu je na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo, odnosno da je smetnje vida koje je navodno imao od djetinjstva lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu i na taj se način okoristio za gotovo 768.000 kuna.


Ivica Babić koji je široj javnosti postao poznat kada je krajem 2013. pokrenuo štrajk liječnika, prekinut uvođenjem radne obveze koju je u konačnici ukinuo Ustavni sud, od početka tvrdi da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Vezani članci Udovica, ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Ratna profiterka: Kako je Križevčanka (63) varala državu 20 godina i nezakonito prisvojila 1,3 milijuna kuna Ivo Sanader (Foto: Pixell) Sanader optužen da je primio mito od 2000 prosječnih plaća, odvjetnik ga brani: "Stvari su izokrenute naopako"

Njegov odvjetnik Milenko Umičević u završnom je govoru, prije izricanja presude, istaknuo da tužiteljstvo nije dokazalo ništa što njegovu branjeniku stavljaju na teret, dok je s druge strane nedvojbeno utvrđeno da je Babić do 1991. imao uredan vid. Dodao je i da je cijeli slučaj utemeljen na iskazu "krunskog svjedoka", oftamologa iz virovitičke bolnice, Mije Fetta koji je obmanuo tužiteljstvo.

Tužiteljstvo je u optužnici podignutoj u travnju 2014. isticalo da je Babić krivotvorenu dokumentaciju u siječnju 1996. priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida, naznačivši da je stradao na bojišnici u mjestu Draganići kod Pakraca zadobivši ozljedu glave i lijevog oka.

U optužnici je stajalo i da mu je "na temelju lažne dokumentacije" u veljači 1996. izdano je rješenje o priznavanju statusa vojnog invalida temeljem koje je sve do kraja ožujka 2014. primao razna imovinska prava. Među ostalim na svakoj su mu plaći obračunavani manji iznosi poreza i prireza, a štetu koju je napravio državnom proračunu tužiteljstvo je procijenilo na najmanje 767.880 kuna.

Kada je početkom veljače 2014. nakon pet dana istražnog zatvora izašao iz Remetinca Babić je kazao je da je cijeli slučaj motiviran politikom te da je u utvrđivanju invaliditeta prošao cijelu propisanu proceduru, uključujući i reviziju. Tada je najavio i da će oftalmologa Nikicu Gabrića, koji je ga je javno prozivao kao lažnog invalida, tužiti za klevetu. (Hina)