Dok se političari prepucavaju oko Zakona, kad dođe do obnove, pitanje je tko će Banovinu graditi? Imamo li mi dovoljno građevinskih tvrtki i radnika provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.


Reporter Domagoj Mikić razgovarao je s Ivankom Čačić iz Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije.

Vezani članci Petrinja - 1 Koliko ljudi, toliko specifičnih situacija u obnovi: Na području Banovine bit će postavljeno sedam mobilnih stanica za internet Novi potres na Banovini Još jedan potres: Banovina poslije ponoći podrhtavala 3,4 po Richteru

Čačić kaže da se na području županije nalazi 110 građevinskih obrta i skoro 500 ljudi koji mogu vršiti završne radove. "Moramo misliti na sve, naši gradovi su razrušeni. Novac koji obrtnici zarade će ostati u ovom gradu, ako svaki djelatnik dobije svoju plaću, neće otići", kaže Čačić i ističe da je cilj zadržati ljude.

Kaže da se ide korak po korak i da je Udruženje obrtnika mobilizirano što znači da iz ministarstva dobiju popis nečega što treba na terenu, poput kamiona, dizalica...

Navodi da radnika u građevinarstvu nedostaje pa i sada obrtnici zapošljavaju strance, no prvo se traži "domaći čovjek", ali "ako je nedostatak moramo dopuniti".

"Najpotrebnije je razumijevanje Vlade da zadržimo ljude", kaže i dodaje kako najviše nedostaje zidara i keramičara.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr