Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Hrvatskoj

Ivana Petrović o komunikaciji Predsjednice i premijera: ''Cijela ova situacija ide na ruku Vučiću''

Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, analizirala je komunikaciju premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović uoči dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Hrvatsku.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade kratko se osvrnuo na posjet srbijanskog predsjednika: ''S aspekta Vlade želimo da taj posjet bude što konkretnij i sadržajniji, da u razgovoru koji ćemo voditi dotaknemo pitanje zaštite manjina. Tu je posebno pitanje nestalih, pravosudne suradnje, pitanje granice i povrata imovine. Vidim da ima nekih dilema i oko pitanja ratnih šteta. Treba podsjetiti na sporazum o normalizaciji i obvezama, potpisan 1996. godine u Beogradu i članak 7. Prema njemu, dogovor o nadoknadi štete trebalo je postići do šest mjeseci nakon potpisivanja. Do toga nikad nije došlo, razgovori su trajali, ali su prekinuti. Možemo i o tome razgovarati i pojasniti onima koji nisu toga svjesni'.'

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..."

Premijer spominje ratnu odštetu, a Predsjednica zaštitu manjina i pronalazak nestalih. Kako komentiraš različite politike Banskih dvora i Pantovčaka prema Srbiji i posjetu Aleksandra Vučića Hrvatskoj?

Rekla bih da se o zaštiti manjina i kompleksnom problemu nestalih slažu, no ovo s ratnom odštetom je nešto posve novo. Mislim da je to sve reperkusija loših komunikacijskih kanala između Ureda Predsjednice, premijera i ministarstva vanjskih poslova. To se da zaključiti iz svih izjava koje su prilično kontradiktorne u posljednjih deset, 15 dana. Također, izjava o ratnoj odšteti koju je premijer izrekao izazvala je prilično burne reakcije u Srbiji, prije svega od samog Vučića i Vulina, koji u svojim kritikama nikad inače nema mjeru i po tome je poznat.

Možda griješim, ali sve upućuje na to da Predsjednica nije na vrijeme premijera obavijestila o Vučićevu dolasku kako bi njih dvoje usuglašeno i temeljito popričali o tome i otprilike odredili polazišne točke i stajališta Republike Hrvatske u tom bilateralnom susretu, koji se inače, nije tajna, odvija pod tihim patronatom SAD-a. S obzirom na to, on joj kroz balončić koji se zove ratna odšteta to na neki način vraća kroz javni prostor. Kao što vidimo, Predsjednica se još nije o tome očitovala.

Hoće li ratna odšteta biti na stolu ili ne, to ne znam, ali znam da se takvi susreti pripremaju temeljito i dugo, da se stavovi bruse, da se znaju teme i da se znaju početni stavovi obiju strana. Stvar ratne odštete delikatna je stvar, kao i stvar nestalih. Pristati na ratnu odštetu za Srbiju bi značilo kompletno kapitulirati, negirati sve ono u što je posljednjih 15, 20 godina uložila cijeli svoj politički i diplomatski kapacitet. Pitanje ratne odštete, po meni, treba se otvarati politikom malih koraka, ne po platformi nepostojećeg sporazuma.

Nikad nije ništa potpisano po pitanju ratne odštete između dvije države i sumnjam da će to Srbija ikada potpisati. Nego po drugoj, vrlo čvrstoj platformi, a to je presuda u predmetu Hrvatska protiv Srbije za genocid. Čini mi se da tu, inače jako dobru presudu za Hrvatsku, većina političara u Hrvatskoj niti je pročitala niti dala na stručnu ekspertizu. Uglavnom se to daje profesorima međunarodnog kaznenog prava.

Radi li "ozbiljna" država ovakve "rascjepe" javno? Odnosno, ove javne svađe i podmetanja, koliko štete državi?

Naravno da ne radi, to jako šteti i sve skupa kad gledate izvana zvuči pomalo infantilno. Taj bi izraz upotrijebila da nije trenutak tako ozbiljan. Svaka ozbiljna politika i ozbiljna država bi očiti razdor između Predsjednice i premijera koji postoji, prikrila, a njih dvoje bi se, institucija premijera i Predsjednice, kao što narod kaže, zbog toga išamarali u četiri oka i mimo očiju javnosti.

Cijela ova situacija, kao što vidimo ide na ruku samom Vučiću koji svaki dan daje izjave, puni su ga mediji. I na kraju ispada da Vučić dolazi u Hrvatsku kao veliki mirotvorac koji pruža ruku, čuvar stabilnosti u takozvanoj regiji, a dolazi u jednu zemlju u kojoj se Predsjednica i premijer ne mogu složiti oko njegova dolaska, a i u kojoj i svi drugi protagonisti na političkoj sceni, čak i ljudi iz istih svjetonazorskih skupina iz istih stranačkih opredjeljenja o okolnostima njegova dolaska daju posve kontradiktorne izjave.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene