Obavijesti Video Pretražite Navigacija
o vučićevom govoru

Analiza Ivane Petrović: "Zagreb ne može povući veleposlanika iz Srbije"

Ivana Petrović u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Ivana Petrović u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
U studiju Dnevnika Nove TV Ivana Petrović analizirala je najnovije izjave Aleksandra Vučića na Kosovu.

Je li reakcija Hrvatske na Vučića primjerena?

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Aleksandar Vučić rasprava o Kosovu VIDEO Vučić ponižen na sjednici UN-a, predsjedavajuća ga ušutkala lupajući rukom o stol

Reakcija je očekivana. Prema tome, ne može se od Zagreba očekivati da povuče veleposlanika iz Srbije, o čemu se govorilo dosta u javnom govoru ili da reagira na nekakav drugačiji način od ove reakcije koju smo imali. No, činjenica je, konkretno kada je o Predsjednici riječ, da se ona u veljači susrela s Vučićem i da je taj susret najavljivan kao jako važan. Ja ovoga puta ne bih bila jako oštra prema Predsjednici. Sasvim je evidentno i jasno s obzirom na sve što se događa u Hrvatskoj i u zemljama zapadnog Balkana i njezinog okruženja, da se taj susret dogodio pod američkim pritiskom. Moja temeljna zamjerka je bila ta što taj posjet nije bio pripremljen detaljno i nije pripremljen u potpunom suglasju između Predsjednice i premijera Plenkovića. Tu je bilo jako puno kakofonije. Govorilo se o nestalima, u jednom su se trenutku počeli loptati u tome tko će rješavati problem nestalih. Iz svega toga je profitirao Vučić i cijeli se taj posjet pretvorio u nakaradni PR.

Koje bi konkretne korake Hrvatska mogla i trebala poduzeti nakon ovakvih poruka o Kninu, o Miloševiću?

Najprije bih htjela reći da Vučićev govor na Kosovu, kada se malo bolje prouči je bila jedna retorički užasno neprihvatljiva apologija svih srpskih poraza. Ako taj govor bolje analiziramo, vidimo da je Vučić defacto priznao, možda i nesvjesno, ono što Srbija non stop poriče, a to je da su u velikosrpskoj ideji izvršili agresiju na Republiku Hrvatsku i na BiH. I to je činjenica. Što bi Hrvatska trebala poduzeti? Pa ima sve, samo to ne koristi. Hrvatska prije svega ima presudu za genocid na Međunarodnom sudu pravde u predmetu Hrvatske protiv Srbije koja jasno kaže: pokušaj stvaranja velike Srbije na ustavno pravnom teritoriju Republike Hrvatske genocidnim radnjama i tamo sve piše. Međutim, naša se politika pravi kao da te presude nema, nikad je nije koristila, a kamoli dala na stručnu ekspertizu ili katedri za međunarodno kazneno pravo ili Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. Dakle, stručnjacima koji će je prilagoditi političkoj primjeni i u dijalogu sa Srbijom. Dakle, Hrvatska ima sve, samo to jednostavno ne koristi.

Bi li Hrvatska trebala blokirati Srbiju?

Hrvatska ne može blokirati Srbiju, to smo već vidjeli više puta. Kad smo pokušali blokirati poglavlja, prije svega 23, ona koja se tiču naše zajedničke prošlosti, nismo tu naišli na razumijevanje. Jednostavno se to nije dopustilo. Hrvatska bi trebala napraviti savezništvo s nekim drugim zemljama i svoj interes kroz njihov interes provesti. Konkretno u ovom slučaju mislim na Francusku, predsjednik Macron je adresa za to.

Vidimo da neprocesuiranje ratnih zločina itekako smeta vukovarskom gradonačelniku - zbog čega Hrvatska to nije provela?

Vukovar je ostao u crnoj rupi međunarodne i svake druge pravde. Niti jedna haška presuda nije donijela pravdu za Vukovar. Zapravo najnakaradnija, po meni je bila ona za vukovarsku trojku gdje pravorijekom na neki način je amnestiran HOS i gdje je pred sud izvedena niža i srednja linija zapovijedanja. Bila je to velika optužnica koja je vodila sve do vrha JNA, do krnjeg predsjedništva i koja je na simboličkoj razini trebala biti velika presuda za zločine počinjene u Hrvatskoj. Goran Hadžić je umro bez presude. To je bila isto jedna jako dobra optužnica nakon što je revidirana. Što se tiče domaćih sudova, oni rade koliko mogu, ali jednako tako moram reći da je hrvatska javnost prilično neinformirana po nekim stvarima. Pa tako npr. za masakr u Borovu selu je početkom 90-ih osuđeno desetak osoba na 20 godina, no oni su obuhvaćeni zakonom o općem oprostu. Zakon o općem oprostu je ključ. On se po meni ne provodi onako kako u njemu piše i nitko Hrvatsku ne priječi da na neki način nađe model revizije tih rješenja s obzirom na to da je on dio Erdutskog sporazuma, međunarodnog sporazuma u čiju reviziju je jako teško ići s obzirom na to da se mora dobiti odobrenje svih potpisnica tog sporazuma, prije svega i SAD-a.

Može li to destabilizirati HDZ? Penava u utorak dolazi na razgovor u Zagreb.

Ne znam može li to destabilizirati HDZ. Ali činjenica je da sve ovo što se događa oko neimanja pravde za Vukovar i za dio oko Vukovara, nije isključivo odgovornost ove Vlade. To je odgovornost kontinuiteta nečinjenja svih hrvatskih vlasti u zadnjih 20 godina. Moguće je da postoji unutarstranački njihov njihov prijepor, pa neki način gradonačelnik Penava sad sve to diže na n-tu potenciju kako bi pokazali da premijer Plenković sve to radi kako bi udovoljio svom koalicijskom partneru SDSS-u. Moguće je i to, ali ne mogu tvrditi sto posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene