Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivan Vrdoljak

"Plin će poskupjeti 5 posto - tko će platiti razliku do tržišne cijene?"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak izjavio je kako se iz Vladine odluke o cijeni plina može iščitati da se radi o poskupljenju od 5 posto i postavio pitanje tko će platiti razliku između 5 posto i tržišne cijene, te od Vlade zatražio da objavi cjelokupni model sa svim informacijama.

Iz Vladine odluke možemo iščitati da se radi o poskupljenju od 5 posto, što je manje od planiranog, ali je ipak poskupljenje, navodi se u Vrdoljakovoj izjavi upućenoj medijima.

Pročitajte i ovo Videozid o poskupljenju energenata - 1 ANALIZA DNEVNIKA NOVE TV Što sve Vlada može učiniti da smanji udar poskupljenja na građane? Donosimo primjere iz drugih europskih zemalja Slika nije dostupna Liste predaju u ponedjeljak Vrdoljak: "HNS će na izborima okupiti Slavonski pokret. Ne pripadamo ni SDP-u niti HDZ-u, već zdravom razumu"

"Prije 15-ak dana donesen je zakon koji je liberalizirao tržište plina, a tržište je jasno reklo cijenu. Ja uopće nemam problem čestitati Vladi na odlukama koje idu u korist hrvatskih građana, ali da bih to mogao, nedostaju mi informacije o tome tko će platiti razliku između 5 posto i tržišne cijene," kazao je Vrdolajk i izarazio nadu da to neće biti HEP, Plinacro, distributeri, opskrbljivači i hrvatske kompanije, a da će najveću korist iz donesenog Zakona o liberalizaciji tržišta plina imati INA.

Zato zahtijevamo od Vlade da objavi cjelokupni model sa svim informacijama; to je minimum transparentnosti koji građani zaslužuju za uslugu koju plaćaju, poručio je predsjednik HNS-a u utorak nakon što je Vlada objavila odluku o cijeni plina:.

Cijena plina za kućanstva neće porasti, priopćila je u utorak hrvatska Vlada s telefonske sjednice na kojoj je utvrdila da cijena plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina (Hrvatska elektroprivreda) dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe kupaca iz kategorije kućanstava iznosi 0,1809 kn/kWh. Vladina odluka stupit će na snagu 1. travnja ove, a primjenjivat će se do 31. ožujka 2018. godine.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike krajem prošlog tjedna najavilo da će Vlada pokušati ublažiti poskupljenje plina smanjivanjem udjela u cijeni koji imaju tranzitni i transportni troškovi, troškovi skladištenja te da će pokušati utjecati i na cijenu koju HEP plaća Ini za domaći plin. Naime, računice su pokazale da bi bez tih mjera plin od 1. travnja poskupio za 23 posto, budući da njegova tržišna cijena u zadnje vrijeme raste. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene