Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskaču djeca i obitelj

Poskupjeli domovi za starije, korisnicima mirovine premale: "Kad sam došla, imala sam dovoljno..."

Zbog poskupljenja energenata i hrane dio domova za starije je podignuo cijene. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica posjetila je jedan takav dom u Sisku.

Poskupljenje energenata i hrane donijelo je i poskupljenje cijena domova za starije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Inflacija u eurozoni Od Hrvatske je gora samo jedna zemlja: Pogledajte koliko su rasle cijene u godinu dana Marko Biočina, novinar Nove TV Dizel skuplji od benzina Ovo je najsnažniji rast cijena goriva u posljednja dva mjeseca: Stručnjaci strahuju da je to tek početak

Poskupjele su najviše jednokrevetne sobe, zatim dvokrevetne. Od početka ove godine cijene su skočile za 10 do 15 posto.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Sisak Ružica Čakširan kazala je da su jednokrevetne sobe s balkonom poskupjele 20 posto, a dvokrevetne s balkonom - 10 posto.

"Sada je jednokrevetna soba 3375 kuna, što je povećanje za 562 kune. Dvokrevetne sobe su 2820 kuna, 256 kuna više nego prije povećanja", objasnila je.

"Režije su poskupjele značajno, a poskupit će još", navodi.

"Imali smo javnu nabavu za struju, očekivana procijenjena vrijednost struje bila je 390.000 kuna na razini godine. Dobili smo najnižu ponudu od 580.000 kuna. bez PDV-a", navodi Čakširan i dodaje da je to, na razini godine, trošak od 650.000 kuna samo za struju.

Račun za plin stigao duplo veći

"Što se tiče plina za kuhinju, imali smo mjesec prije račun 2300 kuna, sljedeći je došao na 4800 kuna, s tim da nas dobavljači gotovo svakodnevno upozoravaju da će poskupjeti cijene namirnica", navodi.

Štićenica doma Ivanka kaže kako njezina mirovina više ne pokriva troškove doma te da joj sin pokriva razliku. "Imam 3340 kuna mirovine, 3400 je dom pa mi sin daje da mogu platiti dom", rekla je.

Milka, pak, kaže da njezine troškove koje ne pokriva mirovina pokrije kćer. "Kad sam došla, imala sam dovoljno za dom. Prvo poskupljenje i ovo drugo - više nemam dovoljno. Imam kćerku koja mi podmiruje račun i daje meni koliko mi treba", kazala je.

Obitelj namiruje troškove nakon poskupljenja

Na pitanje o tome ima li štićenika koji više ne mogu platiti dom, Čakširan navodi kako u takvim prilikama uskaču djeca koja naprave nadoplatu razlike.

"Nitko iz jednokrevetne sobe nije tražio dvokrevetnu. Niti iz dvokrevetne", dodaje i navodi kako su domovi u drugim gradovima poskupjeli još prošle godine - 1. lipnja i 1. rujna. 

Zagrebački domovi za sada nisu dizali cijene.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene