Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgradnja Termoelektrane

Vrdoljak: Nadam se da će Pločani promijeniti gradonačelnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u subotu kako se mora poštovati mišljenje građana Ploča, koji su se prije tjedan dana na referendumu izjasnili protiv izgradnje termoelektrane u njihovu gradu, ali i dodao kako se nada da će slijedeća odluka Pločana biti smjena gradonačelnika.

Ministar Ivan Vrdoljak je to rekao na konferenciji za medije u Šibeniku, gdje su ga novinari upitali podržava li izgradnju termoelektrane u Pločama. Ministar je odgovorio kako treba poštovati referendumsku volju građana i zakon koji predviđa da se takvi projekti provode na temelju prostornih planova koje donosi lokalna samouprava.

Pročitajte i ovo Nogometni spektakl u Pločama - 3 Nogometna euforija Nogometni spektakl u Pločama: "Da smo ih imali, mogli smo prodati 10 tisuća ulaznica" Vinili sve popularniji - 2 sve veća potražnja za vinilom Zaljubljenici u glazbu ne odvajaju se od ploča: "Cijene idu od 10 eura, a možete ih naći i za 500"

"Unatoč tomu, događa se nevjerojatna situacija u kojoj gradonačelnik Ploča, da bi opravdao svoje prijašnje poteze, ničim izazvan pozove Ministarstvo i pita hoće li odustati od projekta", rekao je Vrdoljak, poručivši kako je riječ o privatnom projektu, u koji Ministarstvo ne ulaže ni kunu, a provodi se na temelju prostornog plana koji donosi Gradsko vijeće Ploča na prijedlog gradonačelnika.

"U ovom slučaju gradonačelnik je dao prijedlog izmjena plana na Gradsko vijeće i ministar se ne bi trebao baviti planom, niti onim što žele građani nekog grada. Vlada nema ništa s tim, osim što može podržati svaku investiciju, zahtijevajući da bude sukladna prostornom planu i najvećim ekološkim standardima", poručio je Vrdoljak te izrazio nadu da će, zbog svega što se dogodilo, slijedeća odluka Pločana biti smjena gradonačelnika.

Govoreći o energetskoj eksploataciji Jadrana, Vrdoljak je naglasio kako istraživanja u Jadranu traju četrdeset godina te kako se do 2. travnja 2014. moglo istraživati na obali, deset metara od obale, pa čak i na svakom otoku.

Ina je, podvukao je Vrdoljak, imala pravo "bušiti gdje god joj padne na pamet, prema standardima koji su bili zastarjeli". "Tek u veljači 2014. godine uveden je red, uvedene su nove tehnologije, a eksploatacija je odmaknuta do deset kilometara od obale i šest od otoka, dakle iskontrolirani su procesi koji su se mogli dogoditi prije nekoliko godina", naglasio je Vrdoljak.

Dodao je da, kada se počne uvoditi red, uvoznike energenata u Hrvatskoj to dovodi u situaciju da sutra mogu izgubiti posao. "Mi se u Hrvatskoj uvijek borimo protiv uvoznih lobija. Danas uvozimo tri milijarde kuna plina godišnje, te milijarde i milijarde kuna nafte. Sve to hrvatski građani plaćaju po cijenama po kojima su energenti dostupni, a ne po onima po kojima ih mi možemo imati. Posljednjih 40 godina hrvatski Jadran se istražuje, a s druge strane, Jadran se eksploatira u talijanskim vodama, sutra će to činiti Crna Gora i Albanija, a naši standardi su daleko bolji od njihovih", tvrdi Vrdoljak.

Ministar je pozvao stručnjake da Ministarstvu dostave prijedloge dodatnog unaprjeđenja ekoloških standarda eksploatacije, kako bi se otklonila eventualna i najmanja šansa za devastaciju prostora, ali i vizure Jadrana.

"Ali ne može se dopustiti da nam uvozni lobiji stopiraju projekt kako bi i dalje građanima Hrvatske prodavali skupi plin. Građani Hrvatske za otprilike pet godina na osnovu ovog projekta mogu imati duplo jeftiniji plin no što ga plaćaju danas, kao i hrvatska industrija. Ako želimo ukinuti uvoz hrane i industrijskih proizvoda te pojačati domaći uvoz, zašto želimo uvoziti energiju", zapitao se ministar.

Vrdoljak je dematrirao tvrdnje kako su već dodijeljene koncesije za eksploataciju. Kazao je kako dozvole koje je Vlada odobrila daju samo priliku da se pregovara o ugovoru.

"Ako se ugovor nikad ne potpiše, nema koncesije", pojasnio je.

Vrdoljak je naglasio da se ugovori neće potpisivati dok ne bude gotova strateška procjena utjecaja na okoliš te da će svaka bušotina imati zasebnu studiju utjecaja na okoliš, koju će nositelj ugovora morati poštivati.

Na pitanje jesu li lokacije na kojima su ucrtana buduća polja definitivne, Vrdoljak je odgovorio kako ništa nije određeno do potpisa ugovora te kako će to definirati strateška procjena, zajedno sa strukom i nakon javne rasprave. Naglasio je, međutim, kako će rasprava morati biti argumentirana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene