Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKORO IMENOVANJA

DOGOVORILI SE Doznajte tko će voditi čak dva saborska odbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usuglašeni su prijedlozi za čelna mjesta saborskih odbora. Ivan Vilibor Sinčić će prve dvije godine biti na čelu Odbora za ravnopravnost spolova, a druge dvije će predsjedati Odborom zaštite okoliša.

 Saborski Odbor za izbor i imenovanja u četvrtak je predložio Mostovog Roberta Podolnjaka, koji se vratio u Sabor nakon kraćeg izbivanja zbog nezgode, za predsjednika Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav dok će potpredsjednik tog odbora biti SDP-ov Peđa Grbin.

HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević predložen je za čelno mjesto Odbora za europske poslove, dok će potpredsjednik biti SDP-ov Tomislav Saucha.

HDZ-ov Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova, predložen je za predsjednika Odbora za vanjske poslove, dok će potpredsjednik biti Joško Klisović, koji je u vladi Zorana Miilanovića bio zamjenik ministrice vanjskih poslova, dok je za člana u tom odboru predložen i Ivan Pernar (Živi zid).

Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ponovno će voditi SDP-ov Ranko Ostojić, a potpredsjednik bi trebao biti HDZ-ov Darko Milinović. HSLS-ov Darinko Kosor bit će na čelu Odbora za gospodarstvo, a potpredsjednik bi trebao biti Mihael Zmajlović (SDP).

SDP-ovac Igor Dragovan vodit će Odbor za obranu, a drugi čovjek tog odbora je HDZ-ov Josip Đakić.

Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin bit će na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, dok je potpredsjednica SDP-ova Ana Komparić Devčić.

Čelno mjesto u Odboru za turizam trebalo bi pripasti SDP-ovcu Branku Grčiću dok će potpredsjednica biti Ljubica Ambrušec iz kvote Mosta.

Na čelu Odbora za rad i mirovinski sustav trebao bi doći SDP-ov Mirando Mrsić, a potpredsjednik će biti Željko Lacković iz Kluba Milana Bandića.

Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu vodit će Andro Krstulović Opara, a potredsjednica će biti SDP-a biti Sabina Glasovac. Zlatko Hasanbegović, koji je odbio čelno mjesto u tom odboru bit će njegov član.

Ines Strenja Linić (Most) buduća je predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, dok će potpredsjednik biti bivši ministar zdravlja Siniša Varga.

Nada Turina Đurić (HNS) bit će predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport, a potpredsjednik bi trebao biti 'mostovac' Miro Bulj.

Na čelu Odbora za Hrvate izvan Hrvatske bit će HDZ-ov zastupnik iz dijaspore Božo Ljubić.

Odbor za ratne veterane vodit će HDZ-ov Ivan Anušić, dok bi potpredsjednik trebao biti Branimir Bunjac iz Živog zida.
HNS-ova Anka Mrak Taritaš vodit će Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo, a potpredsjednik će biti HDZ-ov Josip Borić.

SDP-ov Gordan Maras vodit će prve dvije godine Odbor za zaštitu okoliša i prirode, a prema dogovoru opozicijskih stranaka, druge dvije godine na čelu tog odbora će biti Ivan Vilibor Sinčić. Sve četiri godine potpredsjednik će biti HDZ-ov Josip Križanić.

Mostov bivši ministar poljoprivrede Davor Romić vodit će Odbor za poljoprivredu, a potpredsjednik će biti SDP-ov Domagoj Hajduković.

Odbor za ravnopravnost spolova će prve dvije godine voditi Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, dok će druge dvije godine preuzeti SDP-ova Romana Jerković, a potpredsjednica će biti Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) .

HDZ-ov Pero Ćosić vodit će Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu, a potpredsjednik će biti SDP-ov Vedran Babić.

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije preuzima HDZ-ov Jasen Mesić od Gorana Marića koji je otišao u vladu.

Odbora za regionalni razvoj preuzima HDZ-ova Branka Juričev Martinčev, a potpredsjednik je SDP-ov Damir Mateljan.

Čelno mjesto u Odboru za predstavke i pritužbe pripalo je SDP-ov Zdravku Ronku, a potpredsjednik će biti netko od HSS-ovaca.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić vodit će Odbor za međuparlamentarnu suradnju, dok će potpredsjednik biti HDZ-ov Darko Horvat.

Željko Jovanović (SDP) sjedit će ponovno na čelu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, a potpredsjednik će biti HDZ-ov Anđelko Stričak.

Predloženi bi članovi trebali biti potvrđeni najvjerojatnije već na sutrašnjoj saborskoj sjednici. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene