Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Dnevniku Nove TV

Ivan Lovrinović iz MOST-a: 'Ma nismo mi tražili fotelje. Svašta se piše...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV danas je bio MOST-ov Ivan Lovrinović.

Je li vama ovo nalik političkoj trgovini?

Pročitajte i ovo Božo Petrov Osvrnuo se i na poljoprivrednike Božo Petrov o Mostovu programu: "Treba nam obiteljski turizam, dosta je apartmanizacije" Mostov kandidat za premijera Nikola Grmoja program predstavio Grmoja Most ima prijedlog za smanjenje jedne od najvećih ovisnosti: "Zabranit ćemo reklamiranje i ograničiti broj aparata"

Zašto baš u ovo vrijeme, zašto baš ova dva grada? To je moj komentar. Ništa više.

Most čeka odgovore dviju velikih koalicija u ponedjeljak. Mislite li da bi trebalo požuriti s konstituiranjem Sabora kao što kaže SDP ili sve rješavati u paketu, kako kaže HDZ.

Most sigurno neće biti taj koji će kočiti ako se bilo što bude događalo mimo toga, neće biti odgovoran Most nego isključivo HDZ-a i SDP-a. Vidite da smo mi preuzeli inicijativu. Pozivamo na razgovor i čekamo ponedjeljak da se oni konačno očituju o onome što smo mi tražili. U ponedjeljak su moguća dva scenarija - ili da se pristane na tripartitnu vladu, iako postoje indicije da su obje strane protiv; ili da se nastavi dalje pregovarati s onim tko bude zadovoljavao one kriterije.

Je li i dalje kriterij Mosta, ako se odlučite ići s jednom stranom da ta strana ne daje premijera

Mi ćemo ostati na tome, nije to isključivi zahtjev Mosta, dvije trećine hrvatskih građana u anketama niz mjeseci pokazuju da oni ne žele da to bude. Pošto Most želi provesti reforme, i sam premijer treba biti novi čovjek koji će biti personifikacija tog novog puta jer Hrvatska je u problemima, želimo da se okrene čitava priča u drugom smjeru. Hoće li to hipotetski biti netko drugi iz SDP-a ili netko drugi iz SDP-a. Hoće li to biti netko nestranački ili možda netko iz MOST-a, mi ćemo o tome odlučivati zajednički, ali poruka je jasna.

Između ostalog, spominje se konstituiranje Sabora, već je bio jedan pokušaj, kandidat je bio iz Mosta, nije bilo konsenzusa, spominje se da bi idući tjedan mogao biti još jedan pokušaj. Hoće li MOST dati svog kandidata za predsjednika Sabora?

Mi i kad bi htjeli ne možemo dati jer da damo svog kandidata za Sabor moramo imati trećinu zastupnik, to je 50, mi imamo sada 15.. Hipotetski ga može predložiti samo HDZ ili SDP.

Spomenuli ste jučer lijevak - način odlučivanja po principu lijevka. Što vam je to značilo?

Lijevak, svi znamo kako izgleda, gore je širok i dolje je jedan uski prolaz - u početku smo razgovarali o reformama, programima po različitim područjima. Sada nakon mjesec dna,mi smo dobili odgovore, 95 posto se slažu HDZ i SDP. Neviđeno prije da se oni toliko slažu. Sad čekamo. Ovisno o njihovim odgovorima na kraju lijevka samo će jedan moći, možda bude sve drugačije, ali ako odbiju tripartitnu vladu, samo će jedan moći proći kroz lijevak. Nama je važno da osim tog programskog dijela, važni su nam i ljudski potencijali partnera za kojeg se odlučimo. To znači da će se ili jedna ili druga strana morati pročistiti jer voditi vladu četiri godine mogu samo ljudi koji ne nose loš teret na svojim leđima.

Rekli ste 'loš teret na svojim leđima' - to su skoro pa citirane riječi Zorana Milanovića, da ne želi surađivati s onima koji imaju optužnice.

Nisu to samo riječi Zoran Milanovića, to smo mi od početka tražili, ovo je prilika da se pročiste sve političke stranke u Hrvatskoj. Mi smo za to i ovako postojani inzistiramo na nekim stvarima jer ne može se Hrvatska izvesti iz krize s ljudima koji su se pokazali neuspješni ili imaju bilo kakve druge probleme. Poručujem građanima da ne treba biti nikakve nervoze, MOST neće kočiti, mi smatramo da će vlada biti formirana u jednom kratkom roku. I zaista želimo raditi na dobrobit hrvatskog naroda i države.

Moram se još jednom vratiti na vašu vladu i nestranačkog premijera. Tko bi u toj vladi donosio odluke, a tko bi snosio odgovornost? Nestranački premijer ili sve stranke koje u toj vladi participiraju?

Ako dođe do takvog scenarija, svi dionici moraju snositi odgovornost jer taj kandidat neće moći biti ni izabran ako ne bude oko toga zajednički dogovor. Ne može netko reći - nas nije briga. Mi ćemo razraditi precizno scenarije, ali suština je u tome, tko god bude i kako god bude, to mora biti vlada koja će jamčiti provedbu reformi. Jer nama je isto dosta priča o foteljama, priča o ideologiji, o povijesti...

Ali upravo ste tražili fotelje na zadnjem sastanku...

Ma nismo mi tražili fotelje. Svašta se piše u medijima, vidite da smo mi izloženi pravnom progonu, narednih dana bit će još žešćih hajki na članove Mosta. Žele nas razbiti, mi ostajemo jedinstveni.

Tko vas želi razbiti?

Mi ne znamo, postoje različite interesne skupine, ne možemo nikoga izravno okriviti. Međutim, vidimo kako se pojedinci iz Mosta proganjaju...

Tko?

To vi novinari bolje od nas možete saznati. Nama to čak nije ni presudno da ih identificiramo, međutim, vidimo da postoje interesne skupine koje ne žele mijenjati ništa u Hrvatskoj, koje žele da se nastavi onako kako je dosad bilo. Mi poručujemo iz Mosta, ostajemo, čvrsti smo u tome, imamo potencijal, imamo ljude da zaista okrenemo u drugom smjeru i tu nas nitko neće skrenuti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene