Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić oštro je reagirao na prigovor koji je Slovenija uputila Europskoj komisiji na hrvatski zahtjev za registraciju naziva Slavonski kulen/Slavonski kulin.


Taj prigovor, ali i slične poteze slovenskih vlasti u slučaju Varaždinskog zelja i Terana Ivan Jakovčić naziva "teatrom apsurda slovenske politike".

Vezani članci Ilustracija U Sloveniji najviše umrlih u jednom danu do sada, vlada traži drastično povećanje kazni: "Epidemija se ne smiruje!" Koronavirus, Slovenija Slovenski ministar zdravstva protiv masovnog testiranja: "Upitno je kakva bi bila korist od brzih testova"

Najavljuje da će se kao eurozastupnik snažno angažirati na razobličavanju takve neargumentirane politike slovenskih vlasti koja nanosi veliku štetu hrvatskim poljoprivrednicima.

"Ovo što u zadnje vrijeme čini slovenska politika zaista je teatar apsurda. Slovenija ima pravo na zaštitu imena Teran, ali to pravo ima i Hrvatska. U ostvarenju tog prava ići ćemo do kraja. Bude li trebalo podignut ćemo zbog Terana tužbu pred Europskim sudom. Svjedoci smo i slučaja s Varaždinskim zeljem, a ovih dana doznajemo da se Slovenija protivi i registraciji Slavonskog kulena. To zaista više nema nikakvog smisla! Očito se radi o sustavnom slovenskom negiranju svega onog kvalitetnog što se u Hrvatskoj može proizvesti i zaštititi oznakom zemljopisnog podrijetla. Od hrvatskog Ministarstva poljoprivrede očekujem da do kraja zaštiti interese hrvatskih proizvođača. Kao eurozastupnik učinit ću sve i u EP-u i u kontaktima s Europskom komisijom da razotkrijem ovaj teatar apsurda slovenske politike", naveo je u priopćenju Ivan Jakovčić.