Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski zastupnik u EU parlamentu Ivan Jakovčić smatra da neke regije u Hrvatskoj trebaju veću autonomiju i da bi se to moglo ostvariti prema talijanskom modelu – referendumima o regionalnoj autonomiji.


Referendumi o većoj regionalnoj autonomiji, koji su ovih dana provedeni u Italiji, odličan su europski model koji bi se mogao primijeniti i u Hrvatskoj, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) komentirajući rezultate legalnih referenduma provedenih u Lombardiji i u regiji Veneto.

Vezani članci Filip Zoričić, izbrani gradonačelnik Pule Poluotok ide na prijevremene izbore? ''Pozivam IDS i župana Borisa Miletića da Istru ne drže svojim taocem'' Prebrojavanje glasačkih listića u Istri - 1 Nakon što je IDS doživio potop u Istri, čeka ih još nekoliko dana strepnje: ''Imali smo dojavu da su glasale osobe koje se nisu niti nalazili u Hrvatskoj''

"Za razliku od referenduma u Kataloniji, koji je bio jednostrani potez katalonske vlade, referendumi u talijanskim regijama Veneto i Lombardija su legalni. Oba su referenduma uspjela, osobito onaj u Venetu gdje je gotovo šezdeset posto građana izašlo na birališta od čega je ogromna većina glasala ZA veću regionalnu autonomiju. Vrlo je važno da su ti referendumi provedeni u skladu s talijanskim zakonima", kaže Jakovčić.

Referendumi provedeni u Italiji mogu biti dobar europski model koji omogućava građanima koji žele veću regionalnu autonomiju da se o tome izjasne, ocjenjuje zastupnik IDS-a. U Lombardiji je na referendum izašlo samo 36 posto građana, no to je, prema tamošnjim pravilima, dovoljna izlaznost. Ti su referendumi izgrađeni na ustavu i demokratskim načelima talijanskog društva, dodaje Jakovčić.

"Pitajmo građane"

"Taj model referenduma dobar je i za Hrvatsku. Postoje hrvatske regije, osim Istre tu su i neke druge regije, u kojima su aktivni pokreti za većom autonomijom. Pitajmo građane žele li ili ne veću autonomiju svojih regija", predlaže Jakovčić.

Podsjetio je da je u vrijeme Račanove vlade stidljivo počeo proces decentralizacije. Tada su se sustavi zdravstva i obrazovanja počeli decentralizirati tako da su županije i gradovi, koji su željeli preuzeti veće ovlasti nad tim sustavima, takve ovlasti mogli i dobiti, kaže Jakovčić. Za to su županije i gradovi mogli računati i na veća financijska sredstva iz državnog proračuna.

"To je odličan model koji smo počeli razrađivati 2001. i 2002. Na žalost, s tim smo projektom stali", izjavio je Jakovčić.

"Pozivam da razmislimo na koji način možemo postići viši stupanj decentralizacije u Hrvatskoj. Siguran sam da bi dublja decentralizacija bila na dobrobit svih hrvatskih građana", zaključio je Jakovčić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju