Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezavisni saborski zastupnik rekao je da Crkva mora doprinijeti rješavanju krize te biti uz narod koji kopa po kantama za smeće.


Nezavisni saborski zastupnik Ivan Grubišić rekao je u srijedu kako Crkva ugrožava civilnost hrvatske države te kako se u sve upliće, a za ništa ne odgovara.

Vezani članci Vrhovni sud o Fimi mediji Vrhovni sud o žalbama za Fimi mediju, Sanader se uključio videolinkom: ''Nema dokaza da je on stvorio i vodio sustav'' Ivo Sanader Vrhovni sud u petak i ponedjeljak odlučuje o žalbama na presudu u slučaju Fimi media

"Crkva mora doprinijeti rješavanju krize te biti uz narod koji kopa po kantama za smeće", kazao je Grubišić najavivši na konferenciji za novinare kako će podržati incijativu udruga Protagora i David o prikupljanju potpisa za referendum o reviziji Vatikanskih ugovora.

Uputio je dva pisma državnom i crkvenom vrhu tražeći reviziju Vatikanskih ugovora.

Evo što saborski zastupnici misle o reviziji Ugovora s Vatikanom

"Nema ni primisli o tome da se Crkva progoni i uskraćuju joj se prava ali pred zakonom moramo biti svi jednaki", pojašnjava Grubišić motive svojih zahtjeva i podsjeća kako niti jedna država, pa čak ni Irska i Poljska, nemaju takve ugovore s Vatikanom.

Rekao je da na njegova pisma iz crkvenih redova nije bilo odgovora, ali da mu je odgovorio predsjednik Hrvatskog sabora koji je o tom pitanju tražio mišljenje saborskog Odbora za vanjsku politiku. Premijer Milanović će, kaže Grubišić, zatražiti očitovanje Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Država, tvrdi Grubišić, po nekim istraživanjima iz proračuna godišnje dobiva oko milijardu kuna.

"To su privilegije koje u ovakvoj situaciji nitko ne bi smio imati", poručuje.

O presudi Sanaderu: Ništa se neće promijeniti

Komentirajući jučerašnju presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u Grubišić je ocijenio kako se ništa neće promijeniti, a birači će i dalje toj stranci ostati vjerni.

Hrvatskoj, kaže, treba novi izborni zakon, a građani bi umjesto za liste trebali glasovati o imenima s tih lista.

'Standardi suđenja su se srozali! Sve se temelji na neprovjerenom iskazu!'

Također, netko bi u Saboru, županiji ili gradskom vijeću mogao biti biran samo dva puta za redom. "Tako bi se omogućila fluktuacija novih ljudi", tvrdi Grubišić.

Zatražit će, kaže, i smanjenje broja saborskih zastupnika sa sadašnjih 151 na 70 kao i diranje u njihove privilegije.

Izvijestio je i kako je nezavisni zastupnik s njegove liste Jakša Baloević izbačen iz članstva u Savezu za građansku i etičku Hrvatsku kao i iz Kluba nezavisnih zastupnika u Saboru, jer je prekršio dogovor.

Naime Grubišić i Baloević dogovorili su te to potvrdili kod javnog bilježnika da će dio plaće davati u humanitarne svrhe, no Baloević to nije ispoštovao. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook